Польський експерт: Без вирішення питання Тимошенко не буде угоди з ЄС

Середа, 27 березня 2013, 09:58

Без вирішення питання ув’язнення екс-прем’єра Юлії Тимошенко Угода про асоціацію України з ЄС не відбудеться.

Таку думку висловив президент Центру європейської стратегії demosEUROPA Павел Свєбода, передає Тиждень.

"Я маю таке враження, що український уряд повинен був би у справі Тимошенко зробити однозначний жест, нічого не обіцяючи, але показуючи чорним на білому, що має всі прагнення та бажання, чинити згідно з вимогами права і діяти в прозорий спосіб. Без такого типу жестів я не бачу в перспективі підписання Угоди про асоціацію", - сказав Свєбода.

"Мені дуже шкода, що ця угода відтермінована. Я знаю, що в ній величезний потенціал для України та Європи", - додав він.

На його переконання, зараз настав момент за якого, "якщо у справі Тимошенко нічого не станеться то, я так оцінюю те, що чую в європейських столицях, ця угода не буде підписана".

"Це не так, що вона (угода про асоціацію з ЄС – ред.) буде лежати та чекати, поки  в Україні щось зміниться з дня на день. Цей шанс може відтермінуватись на довший термін – принаймні до наступних президентських виборів у 2015 році і до вирішення того, як майбутнє України буде виглядати", - сказав експерт.

На його переконання, питання Тимошенко – "поза тонкою червоною лінією, яку Європа не може переступити".

"Я думаю, що без вирішення цього питання нічого в цьому році не станеться. А це означатиме втрату динаміки, бо подібного роду угода – це ще не процес ратифікації цієї угоди. Аби ця ратифікація вдалась, не досить одного підпису, треба в переконливий спосіб довести, що щось змінилось у способі мислення президента Януковича. Поки що моє враження, що ми досить далекі від таких висновків", - підсумував Свєбода.