В Україні заарештували активи Березовського

Середа, 17 квітня 2013, 12:32

За запитом Генпрокуратури Росії влада Ліхтенштейну заарештували рахунки колишнього глави Банку Москви Андрія Бородіна, а України - акції та нерухомість, що належали померлому нещодавно Борису Березовському.

Про це йдеться в доповіді генпрокурора РФ Юрій Чайка, повідомляє Інтерфакс-Україна.

У його доповіді, направленій до Ради Федерації, говориться, що в рамках співпраці та правової допомоги "з метою повернення активів, отриманих від корупційних злочинів", Генпрокуратура Росії звернулася до низки зарубіжних країн з відповідними запитами.

"Частина з них вже виконана. Наприклад, судовими органами князівства Ліхтенштейн накладено заборону на розпорядження грошовими коштами в сумі понад $ 10 млн, депонованими обвинуваченим Бородіним на рахунку страхової компанії. Відповідними органами України було накладено арешт на акції та нерухоме майн низки компаній і підприємств, що належать Березовському ", - наголошується в доповіді.

За минулий рік, за даними відомства, "у компетентних органів зарубіжних країн був направлений 61 запит про правову допомогу у кримінальних справах корупційної спрямованості, розслідуваних правоохоронними органами РФ, в тому числі з метою повернення активів, отриманих від корупційних злочинів".

Крім того, іноземним державам було направлено 31 запит про видачу осіб для кримінального переслідування за корупційні злочини.

"Задоволено сім російських запитів, по трьох відмовлено у задоволенні, 21 знаходиться на розгляді", - підкреслив Чайка.

Бородін був заочно арештований Тверським судом Москви за звинуваченням у зловживанні повноваженнями (потім перекваліфіковано у шахрайство) у травні 2011 року.

Банкір, що переїхав до Великобританії, перебуває у міжнародному розшуку. На початку березня 2013 стало відомо, що Бородін отримав у Великобританії політичний притулок.

Березовський з 2000 року перебував в еміграції у Великобританії, проживав у Лондоні. У Росії бізнесмен звинувачувався у численних злочинах і був заочно засуджений до тюремного ув'язнення.

23 березня стало відомо про його смерть. 29 березня в прес-службі ФССП повідомили, що на виконанні в даний час знаходиться п'ять виконавчих проваджень щодо Березовського про стягнення коштів на загальну суму 3,275 мільярдів рублів.