У Польщі вважають законопроект про ОУН-УПА надто радикальним

Вівторок, 23 квітня 2013, 01:37

Законопроект про визнання ОУН-УПА злочинними організаціями, який зареєстрований у польському сеймі, є занадто радикальним.

Про це сказав депутат сейму та активіст Об'єднання українців у Польщі Мирон Сич в ефірі телеканалу ICTV.

"В Польщі так склалося, що Польська селянська партія виступила з таким проектом, і ще раз підкреслюю, що це є проект, це ще не ввійшло в механізм праці сейму. На мою думку, він є дуже сильно радикальний. Я не думаю, щоби такий варіант був можливий", - зазначив він.

Як відомо, у сеймі Польщі 11 квітня зареєстровано проект ухвали про визнання ОУН-УПА злочинними організаціями, які вчинили геноцид щодо польського населення Східних Кресів у 1939-1947 рр.

Проектом ухвали пропонується визнати Організацію Українських Націоналістів, Українську Повстанську Армію, СС-Галичина і українську поліцію на німецькій службі злочинними організаціями.

Пізніше глава харківської облдержадміністрації Михайло Добкін заявив про намір звернутися до сейму Польщі з пропозицією скласти список прихильників ідей ОУН-УПА і заборонити їм в'їзд до ЄС.

Водночас в ефірі телеканалу ICTV політолог Олексій Гарань звинуватив Добкіна в незнанні історії.

"Ви сказали, що Коновалець причетний до подій під час війни. Хотів би просто сказати, що пан Коновалець, який дійсно був провідником ОУН, він був вбитий до війни радянським агентом за наказом Сталіна. І це говорить про те, що пан Добкін історії не знає. Я думаю, що він книжок на цю тему не читав, він не володіє фактами і далі немає, про що говорити", - зазначив експерт.

Українська правда