Кузьмін поїхав у Париж розповідати про Тимошенко і Луценка

Середа, 24 квітня 2013, 11:30

Критика Євросоюзу стосовно справ Юлії Тимошенко та Юрія Луценка обумовлена застарілим радянським законодавством.

Про це заявив перший заступник генпрокурора Ренат Кузьмін під час круглого столу в Парижі, повідомляє державне агентство "Укрінформ".

"Критика ЄС по карним справам в Україні щодо справ Луценка та Тимошенко у більшості обумовлені застосуванням старої, ще радянської кримінально-процесуальної процедури", - зазначив він.

Кузьмін нагадав, що до листопада 2012 року усі правоохоронні органи України використовували КПК зразка 1960 року.

"Цей кодекс був пронизаний радянською комуністичною ідеологією і функціонував понад 50 років, відтак більшість діючих юристів вчилися за ним, працювали з ним, не маючи нічого іншого. Старий КПК мав явну звинувачувальну спрямованість", - відзначив перший заступник генпрокурора.

Кузьмін визнав, що критика процедур старого КПК з боку європейців була абсолютно справедливою. Водночас він зауважив, що з листопада минулого року набув чинності новий КПК.

"Новий кодекс визнаний одним з найкращих у Європі та рекомендований країнам пострадянського простору", - констатував він.

Кузьмін та заступник міністра юстиції Інна Ємельянова розповіли у Парижі про судову реформу в Україні в ході засідання "круглого столу" "Судова реформа в Україні: на шляху зміцнення правової держави".

У заході взяли участь близько 20 представників дипломатичних, дослідницьких, експертних кіл Франції, зокрема представники таких відомих аналітичних центрів та компаній, як AESMA, IPSE, CERI, CIOP, IRIS, Sciences Po, Revue Defense Nationale.