Сенатори США розповіли Кожарі, що Тимошенко сидить несправедливо

П'ятниця, 10 травня 2013, 17:31

У Гельсінській комісії США вважають, що ув'язнення Юлії Тимошенко є символом порушення прав людини в Україні та закликають владу її звільнити.

Про це повідомляє сайт екс-прем'єра.

Зокрема, голова Гельсінської комісії, сенатор Бенджамін Кардін під час слухань у Вашингтоні на тему "Головування України в ОБСЄ", звертаючись до міністра закордонних справ України Леоніда Кожари, заявив:

"Я вітаю недавнє помилування Юрія Луценка і вважаю, що це є хорошим першим кроком. Сподіваюся, що ви будете виконувати свою обіцянку у проведенні судової та виборчої реформ. Ми також сподіваємося, що рішення Європейського суду про порушення прав Юлії Тимошенко та довільний її арешт стане додатковим імпульсом для її звільнення".

"Головуюча (в ОБСЄ) країна повинна сама демонструвати міцну демократію, якщо вона хоче домогтися успіху в заохоченні інших країн дотримуватися зобов'язань ОБСЄ. Обов'язок України - подавати приклад у відстоюванні прав людини і дотримання законності", - наголосив Кардін.

У свою чергу співголова Гельсінської комісії, конгресмен-республіканець Крістофер Сміт додав, що в Україні головним символом проблем із дотримання прав людини, верховенства закону та демократії є ув'язнення Тимошенко, йдеться у повідомленні.

"Це серйозна несправедливість, і це має бути виправлено президентом Януковичем. Я настійно закликаю уряд України для зміцнення свого головування в ОБСЄ звільнити Юлію Тимошенко", - заявив Сміт.

Як відомо, раніше у Вашінгтоні міністр закордонних справ України Леонід Кожара заявив, що президент Віктор Янукович не може втручатися у справу Тимошенко, бо це б означало порушення закону.