У Бразилії протестують проти витрат на Чемпіонат світу з футболу

Вівторок, 18 червня 2013, 15:01

У понеділок понад 200 тисяч демонстрантів пройшли вулицями найбільших міст Бразилії на знак протесту проти поліцейського насильства і корупції в уряді.

Ключовою претензією мітингувальників також стали необґрунтовані витрати на футбольний Чемпіонат світу 2014 року, пише Reuters.

Марші, організовані, головним чином, через сніжний ком соціальних кампаній в ЗМІ, перекривали вулиці і зупинили рух у більш ніж півдюжини міст, включаючи Сан-Паулу, Ріо-де-Жанейро, Белу-Орізонті і Бразиліа, де демонстранти забралися на дах Конгресу будівель в Бразилії, а потім штурмували його.

Деякі демонстранти в Ріо кидали каміння в поліцейських, підпалили припаркований автомобіль і вчинили погром в будівлі Державних Зборів. Вандали знищили майно також у південному місті Порту-Алегрі.

По всій країні, протестувальники махали бразильськими прапорами, танцювали і вигукували гасла, такі як "Люди прокинулися" і "Вибачте за незручності, Бразилія змінюється".

Причому Кубок Конфедерацій, що проводиться, став одним із приводів для погромів.

Основну частину протестувальників становлять студенти, які незадоволені нещодавнім підвищенням тарифів на громадський транспорт. Також молодих людей не влаштовує явна комерціалізація спорту на тлі Кубка Конфедерацій та Чемпіонату світу з футболу-2014.

Активісти обіцяють, що протести будуть організовані протягом найближчих днів.

Демонстранти вимагають конкретних відповідей від влади. Таких як зниження транспортних тарифів, збільшення фінансування сфер освіти та охорони здоров'я.