Amnesty International закликає витягати запорізьку активістку з "дурки"

Вівторок, 16 липня 2013, 16:15

Amnesty International в Україні закликає домагатися для активістки Раїси Радченко, яку примусово помістили до психлікарні, психіатричної експертизи за межами Запорізької області.

Відповідну заяву міжнародна правозахисна організація оприлюднила у відповідь на рішення суду, який ухвалив помістити Раїсу Радченко до психіатричного стаціонару з мотивуванням, що вона демонструє поведінку, яка "становить загрозу для суспільства".

Amnesty International закликає громадян та організації в інших країнах негайно звертатися до генпрокурора та уповноваженого Верховної Ради з прав людини в Україні, в також до дипломатичних представництв України у їхніх країнах.

"Вимагайте, щоб Раїсі Радченко було надано можливість пройти психіатричну експертизу за межами Запорізької області для забезпечення неупередженості, за участю лікаря-психіатра із Асоціації психіатрів України, та щоб її не піддавали будь-якому лікуванню, поки вона не вичерпає всі засоби правового захисту", - йдеться у заяві.

"Нагадуйте владі, що вона зобов'язана не тільки забезпечити, щоб захисники прав людини могли здійснювати свою діяльність безперешкодно, але й захистити їх від будь-якого насильства, погроз або помсти, відповідно до Декларації ООН про правозахисників (1999)", - наголошує організація.

"Вимагайте розслідування можливого жорстокого поводження із Дариною Радченко та Раїсою Радченко з боку працівників міліції", - закликає Amnesty International в Україні.

Наголошується, що 70-річну активістку Раїсу Радченко, яка боролося за права людини в Україні, "було поміщено до психіатричної лікарні проти її волі, ймовірно, щоб помститись за її діяльність".

Раїса Радченко – член кількох громадських організацій у Запоріжжі, виступає проти корупції та зловживань з боку міліції, відстоює права мешканців. На початку червня у Києві вона передала клопотання мешканців Запоріжжя до Генпрокуратури та Адміністрації президента. Раніше Радченко організувала збір підписів під петицією щодо відставки мера Запоріжжя.

За словами доньки активістки Дарини Радченко, 10 липня двоє співробітників міліції і психіатр прийшли до них додому і повідомили Раїсі Радченко, що було прийняте судове рішення про її примусове психіатричне обстеження.

11 липня активістка сама вирушила з дочкою і п'ятирічним онуком до Ленінського райсуду, щоб отримати пояснення про це про рішення – там її затримали, а Дарина Радченко, з якою був син-інвалід, зазнала ушкоджень.

Згодом головний лікар Запорізької обласної психіатричної лікарні повідомив Дарині Радченко, що рішення суду було прийняте на підставі заяв про асоціальну поведінку Раїси Радченко від двох двірників, які працюють у її кварталі.

13 липня Дарина Радченко мала коротку зустріч із матір’ю в психлікарні і побачила, що лікарі вводили її матері "Аміназин" – сильний седативний препарат, який часто використовується для лікування маніакально-депресивного психозу і шизофренії. Крім того, вона побачила синці на тілі своєї матері.