МВС потрібно ще 216 мільйонів на браслети як у Мельника

Понеділок, 12 серпня 2013, 14:19

Міністерство внутрішніх справ констатує необхідність 216 мільйонів гривень для придбання електронних пристроїв для забезпечення контролю за домашніми заарештованими.

Про це йдеться у відповіді МВС на запит Українських Новин.

Відомство підкреслює, що потреба органів внутрішніх справ в даних пристроях становить 216 мільйонів гривень з розрахунку на 50 тисяч носіїв пристроїв, серверне програмне забезпечення, послуги оператора мобільного зв'язку, оснащення диспетчерських робочих місць.

З 29 квітня система електронного контролю введена в експлуатацію і працює в цілодобовому режимі.

На даний момент придбано 527 одиниць мобільних контрольних пристроїв спостереження за рухомими об'єктами з радіомодулями системи стільникового зв'язку GSM-900/1800, GPS-приймачами і 527 електронних браслетів моделі TXS-700-2.

Придбано також 100 стаціонарних пультів моніторингу, відповідне програмне забезпечення, комплекти обладнання та інструменти для одягання, зняття та активації електронних браслетів.

Вартість одного комплекту (браслета і пристрої стеження) становить 17 200 гривень.

У відповіді також зазначається, що в центральному апараті МВС встановлені і запрограмовані 2 сервери, що забезпечують роботу системи електронного контролю на території держави.

На даний момент задіяні 43 електронних засоби контролю за домашніми заарештованими.

До інциденту з підозрюваним у корупції колишнім ректором Національного університету податкової служби (Ірпінь, Київська область), колишнім депутатом Верховної Ради Петром Мельником, який перебував під домашнім арештом, позбувся електронного браслета і втік, випадки втечі осіб з надітими електронними браслетами зафіксовані не були.

Як відомо, у листопаді 2012 року МВС оцінювала необхідну кількість браслетів для контролю за домашніми заарештованими в 50 тисят, їх вартість - в 32 мільйони гривень.

МВС заперечує інформацію про те, що ряд осіб, до яких було застосовано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту і на яких були одягнені електронні засоби стеження, втекли.

Відомство також заперечує, що браслет, який одягли на Мельника, був контрабандним.

Електронні пристрої контролю придбані у відомого виробника - ізраїльської компанії, яка постачає ці пристрої, зокрема, в США і багато європейських країн.

9 серпня МВС оголосило в розшук Мельника, який втік з-під домашнього арешту.