Яценюк: Росія хоче нову "Берлінську стіну"

Середа, 21 серпня 2013, 11:55

Виходом із митного конфлікту з Росією буде підписання Україною угоди з Європейським Союзом і диверсифікація ринків.

Про це заявив голова політради партії "Батьківщина" Арсеній Яценюк під час спілкування із журналістами у Львові в середу.

Він наголосив, що зараз відбувається не торгова, а політична війна: "Мова іде про нову геополітичну структуру світу, в якій Росія чомусь вирішила, що може бути архітектором нової "Берлінської стіни".

"Ця "Берлінська стіна", за задумом, повинна пройти на кордонах України і ЄС. І для того, щоб створити нове геополітичне утворення, застосовуються всі важелі", - цитує Яценюка його прес-служба.

За його словами, за останні 5 років нічого не змінилося в тому, як Україна працювала з Росією в економіці: "Хіба це щось інше, ніж те, що було в 2006 році по газу? Хіба це якось відрізняється від поставок української м’ясо-молочної продукції 2006 року? Зараз вони викинули останню карту – заборонити весь український експорт".

Політик підкреслив, що простого виходу з цієї ситуації немає, "але є правильний вихід": "Підписання Угоди з ЄС, захід на європейський ринок, диверсифікація ринків і відхід від російського ринку".

Він зазначив, що Україна втричі скоротила споживання газу: "Якщо ми далі будемо працювати в питанні диверсифікації енергопоставок, Україна зможе позбавитись від російської залежності в енергетичному питанні".

"Якщо Росія не хоче наших товарів, ми повинні знайти місця, де хочуть наших товарів. Так, це дуже болючий процес, пов’язаний у першу чергу з підняттям конкурентноздатності українських товарів і захід на нові ринки", - уточнив Яценюк.

Він зазначив, що свого часу Росія застосовувала такі ж підходи стосовно Латвії, Литви й Естонії, "щоб не дати їм можливості вступити до НАТО і до ЄС": "Було їм непросто. Перетерпіли, диверсифікувались і дійшли до своєї мети. І нам буде непросто, але треба робити".

Українська правда