Молдова: РФ вчинила не по-християнськи, заборонивши імпорт вина

Середа, 11 вересня 2013, 18:48

Президент Молдови Микола Тімофті звинуватив Російську Федерацію в "недружніх" діях щодо Молдови, маючи на увазі введення з 10 вересня заборони на імпорт виноробної продукції з Молдови.

"Дії російської сторони представляють собою недружній, нехристиянський, небратерський акт", - підкреслив Тімофті, додавши, що, "якщо Росія вдається до подібних важелів, щоб Республіка Молдова була разом з РФ, це їхня справа, тому ми зробимо кроки, щоб мати альтернативні джерела газу, а також інші ринки збуту".

У цьому зв'язку Тімофті заявив, що йому не відомі мотиви відповідного рішення російської влади, хоча про подібний крок офіційні структури Російської Федерації неодноразово попереджали молдавську сторону.

"Мені відома справжня причина цього рішення - або мова йде про якість вина, або це збіг з тим фактом, що наближається саміт Східного партнерства у Вільнюсі", - сказав Тімофті.

Як відомо, головний санітарний лікар Росії Геннадій Онищенко оголосив увечері, 10 вересня, що російська влада ухвалила рішення про введення заборони на ввезення молдавських вин в Російську Федерацію через те, що вони не відповідають вимогам щодо якості.

До цього Онищенко неодноразово зазначав, що в Молдові немає функціональної системи контролю якості.

Oмега