Американські конгресмени розійшлися в думках щодо Сирії

Вівторок, 3 вересня 2013, 08:27

Члени американського конгресу розійшлися в поглядах щодо доцільності нанесення удару по Сирії.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ми повинні уявляти абсолютно чітко, що голосування (у конгресі) проти (удару по Сирії) матиме катастрофічні наслідки", - заявив сенатор Джон Маккейн журналістам після зустрічі з президентом США Бараком Обамою у Білому домі.

За повідомленнями, президент почав активну роботу з конгресменами, намагаючись переконати їх санкціонувати військову операцію проти Сирії.

Проте, як випливає з повідомлень ЗМІ, далеко не всі конгресмени підтримують рішення Обами про військову акцію. Деякі законодавці вважають, що поки доказів застосування хімічної зброї сірійським режимом недостатньо. Вони також висловлюють сумніви у значимості операції для Сполучених Штатів.

Так, член комітету з розвідки палати представників конгресу Адам Скіфф зазначив:

"Проект резолюції, запропонований Білим домом для санкціонування (операції в Сирії) надто широкий і в ньому немає згадки про закінчення операції. Він може бути використаний для виправдання всього - від обмежених ракетних ударів, до введення безпольотної зони над Сирією й наземної операції американських військ".

Раніше Обама заявив, що операція матиме обмежений характер і не передбачає наземного вторгнення.

Конгресмен Рік Нолан на своєму сайті написав: "Хотілося б, щоб ви знали, що я рішуче виступаю проти військового удару, який однозначно стане оголошенням війни Сирії, особливо в обставинах, коли ще є сумніви щодо того, хто ж застосував хімічну зброю".

Як повідомляють американські ЗМІ, цю думку конгресмена розділяє значне число законодавців.

У вівторок держсекретар США Джон Керрі, голова Пентагона Чак Хейгел і голова об'єднаного комітету начальників штабів ЗС США Мартін Демпсі мають виступити в сенатському комітеті з міжнародних відносин, який починає розгляд рішення президента про удар по Сирії.

Члени комітету достроково перервали літні канікули, які тривають до 9 вересня, і взялися до роботи.

Перед цим члени адміністрації Обами проведуть закритий брифінг для всіх членів конгресу, щоб обґрунтувати президентське рішення. Такий брифінг відбувся в неділю й планується на наступну п'ятницю.

Проте, як раніше повідомили журналістам представники американської адміністрації, Обама віддасть наказ про початок військової операції проти Сирії навіть якщо конгрес проголосує проти неї.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування