Документи Сноудена: США прослуховували 35 лідерів держав

П'ятниця, 25 жовтня 2013, 08:56

Скандал з перехопленням телефонних контактів європейських політиків Агентством нацбезпеки США порушив порядок денний саміту ЄС що відкрився в четвер увечері.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Глави держав і урядів 28 європейських країн прийняли спеціальну заяву, у якій висловили  заклопотаність діями секретної служби США й закликали вирішити цю проблему в ході переговорів з американцями до кінця року.

Канцлер ФРН Ангела Меркель і президент Франції Франсуа Олланд зустрілися окремо перед початком саміту й виступили з ініціативою почати двосторонні переговори зі США з метою прояснення й вирішення цієї проблеми.

В останні дні ЗМІ з посиланням на Едварда Сноудена опублікували скандальну інформацію про те, що секретна служба США перехоплювала телефонні контакти французів, у тому числі високопоставлених чиновників, і навіть канцлера Німеччини.

Голова Європейської ради Герман Ван Ромпей зачитав заяву, у якій висловлена стурбованість громадян ЄС шпигунськими діями США, якщо вони дійсно мали місце.

"Глави держав і урядів взяли до відома намір Франції й Німеччини почати двосторонні переговори зі США, щоб під кінець року знайти взаєморозуміння про відносини в цій області. Вони відзначили, що інші країни ЄС можуть підключиться до цієї ініціативи", - говориться в заяві лідерів країн ЄС.

За даними газети The Guardian з посиланням на документи Сноудена, Агентство нацбезпеки США прослуховувало телефонні переговори 35 світових лідерів.

Документ, який Сноуден передав The Guardian

Номера їм передав неназваний високопоставлений американський чиновник. Усього в списку було 200 телефонів.

Імена керівників держав, чиї телефони прослуховувалися, не називаються. 

Українська правда