Спецслужби США обурили Google і Yahoo масштабами стеження

Четвер, 31 жовтня 2013, 11:43

Агентство національної безпеки (АНБ) США підключалося до систем пошуковиків Google і Yahoo та відбирало звідти інформацію мільйонів користувачів.

Про це повідомила газета The Washington Post, посилаючись на документи екс-працівника ЦРУ Едварда Сноудена.

Як повідомляє газета, спеціалісти АНБ без відома компаній вклинились у систему, яка координує обмін інформацією між серверами компаній Google і Yahoo, які розташовані по всьому світі.

Ці сервери є зв'язною ланкою, за допомогою якої відбувається комунікація між пошуковиками і їхніми клієнтами.

АНБ, отримавши доступ до цих серверів, почало збирати інформацію про сотні мільйонів користувачів, яка накопичувалась у штаб-квартирі АНБ на військовій базі Форт-Мід поблизу зі столицею США Вашингтоном.

Ця програма провадиться американцями, як твердить видання, спільно зі своїми британськими колегами і має назву MUSCULAR.

Як пише газета, за 30 днів на межі 2012 і 2013 років туди, зокрема, прийшло більш як 181 мільйон повідомлень. Спецслужба отримала доступ не лише до інформації про відправників та адресатів, а й до змісту листів, включно з текстом, зображеннями тощо.

Голова АНБ Кіт Александер заперечив цю інформацію і заявив, що це було б протизаконно, а його установа працює виключно в рамках закону і з санкцій генпрокурора.

У постраждалих від проникнення інтернет-гігантах обурені такими діями АНБ.

Голова юрслужби Google заявив, що компанія давно стурбована "можливістю такого роду стеження" і запевнив, що доступу до даних користувачів АНБ не надавали.

"Ми обурені тим, що уряд, здається, вдався до перехоплення даних із наших приватних опто-волоконних мереж, і це підкреслює необхідність термінових реформ", - заявили у Google.

Подібну позицію висловили й у Yahoo.

У прес-службі запевнили, що їхні бази даних перебувають під посиленою охороною і ні АНБ, ні інші урядові організації від компанії доступу до її даних не отримували.

Українська правда