Кучма називає тему федералізації загрозою суверенітету України

Понеділок, 10 лютого 2014, 11:18

Розкручування теми федералізації України в умовах політичної кризи в країні становить загрозу суверенітету і цілісності держави.

Таку думку висловив другий президент України Леонід Кучма в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Вважаю це питання просто шкідливим для України. Політики, які його проштовхують, або не розуміють можливих наслідків, або свідомо провокують ситуацію для "руїни України", - сказав Кучма.

"Тому розкручувати тему федералізації в умовах гострої і масштабної політичної кризи означає підливати масло у вогонь. Це реальна загроза для суверенітету і територіальної цілісності України", - зазначив він.

"Я не кажу вже про те, що заяви про федералізацію України історики вважають просто невіглаством. Адже в історичному плані федералізм завжди розвивався за схемою"знизу вгору", а не "згори вниз", - підкреслив екс-президент.

Коментуючи думку певних політиків про те, що перехід до федеративної моделі може допомогти вирішенню нинішньої політичної кризи в Україні, він зазначив, що "проблеми децентралізації влади та управління не мають нічого спільного з федералізацією".

На його думку, ці проблемні питання могли б зняти реформа самоврядування разом з добре продуманою адміністративно-територіальної , бюджетною та податковою реформами.

"Але тут потрібна серйозна, тривала і відповідальна робота", - резюмував Кучма.