На "референдум" у Криму будуть пускати не всіх журналістів

Субота, 15 березня 2014, 13:18

Право на проведення exit polls під час референдуму про статус Криму отримала лише одна організація, дії інших будуть незаконні.

Про це повідомив журналістам у суботу глава комісії з організації та проведення загальнокримського референдуму Михайло Малишев, пише Інтерфакс-Україна.

"Лише одна соціологічна група до нас звернулася і отримала відповідне право. Ця організація називається "Республіканський інститут соціологічних і політичних досліджень". Діяльність будь-яких інших організацій у цьому напрямку буде незаконна", - сказав він.

За його словами, соціологи інституту працюватимуть приблизно на 200 виборчих дільницях.

"Ми розробили спеціальні кепки для тих фахівців, що будуть проводити дослідження", - сказав він.

Малишев уточнив, що на виборчих дільницях зможуть працювати лише акредитовані журналісти.

"Всі інші журналісти, які не отримали акредитацію, до роботи на ділянках допускатися не будуть", - повідомив він.

На сьогоднішній день для висвітлення роботи загальнокримського референдуму акредитовано 623 журналіста з 169 засобів масової інформації, повідомив Малишев.

За референдумом стежитимуть також 135 міжнародних спостерігачів, які представляють 23 країни.

Малишев сказав, що акредитовані журналісти і спостерігачі "можуть вільно працювати на виборчих дільницях усіх рівнів", однак не повинні порушувати таємницю голосування і заважати роботі виборчих комісій.

Голова комісії підкреслив, що в неділю заборонені пікети та виступи, щоб не створювати заворушень і забезпечити спокійне проведення референдуму.

Як відомо, Конституційний Суд України визнав постанову Верховної Ради Автономної республіки Крим "Про проведення загальнокримського референдуму" від 6 березня неконституційним.