Якщо "Газпром" зазіхне на родовища в Криму, поплатиться активами - Петренко

Середа, 19 березня 2014, 12:06

Україна залишає за собою право компенсувати збитки за рахунок майна російського "Газпрому", якщо компанія спробує взяти під контроль родовища на шельфі Чорного моря, які були віддані в розробку великим міжнародним компаніям.

Про це заявив міністр юстиції України Павло Петренко в ефірі "5-го каналу" у вівторок, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Якщо "Газпром" спробує фактично отримати контроль над цими родовищами – у нього багато активів у Європі, і не тільки там. Думаю, що можна буде адекватно компенсувати цей збиток за рахунок активів, які є в цієї російської компанії", - заявив він.

Петренко нагадав, що Україна через проведення конкурсів надала великим міжнародним компаніям право на розробку родовищ на шельфі Чорного моря.

"Вони вклали серйозні кошти для розробки – це мільйони доларів. Українська сторона буде подавати відповідні позови, і я думаю, ми будемо звертатися до цих компаній, щоб вони приєднувалися в міжнародних комерційних судах, арбітражах, відстоювали свої майнові права", - заявив міністр.

При цьому він наголосив, що все буде робитися "у рамках законодавства, через судові органи".

"Українська влада, на відміну від російського керівництва, є європейською, демократичною владою. Ми будемо суворо дотримувати міжнародного й українського законодавства відносно не порушення права приватної власності", - заявив Петренко.

"Якщо йдеться про адекватні дії з приводу тих речей, які робить російська сторона, то ми можемо розглядати тільки питання про певні майнові претензії в судовому порядку до державного майна РФ", - додав він.

"Ми вважаємо, що принцип приватної власності є непорушним у будь-якій ситуації", - наголосив Петренко.