У Росії наполягають, що Україні потрібна реформа Конституції

Понеділок, 24 березня 2014, 21:37

У Росії вважають, що ситуацію на Україні неможливо врегулювати без проведення широкомасштабної конституційної реформи.

Це бачення РФ було викладено під час зустрічі глави Міністерства закордонних справ Росії Сергія Лаврова з держсекретарем США Джоном Керрі та в.о. міністра закордонних справ України Андрієм Дещицею.

"Ми говорили про необхідність закликати українську владу, яка зараз у Верховній Раді була сформована, щоб найсерйознішу увагу вони приділили конституційній реформі", - заявив Лавров в понеділок журналістам в Гаазі.

Він повідомив, що говорив про це під час його контактів в Гаазі з Керрі та Дещицею.

Глава МЗС РФ привітав створення в Україні робочої групи з проведення роботи з підготовки конституційних поправок.

"Ми переконані, що потрібно починати широкомасштабну, за участю всіх регіонів, конституційну реформу. Нав'язати ми це українським діячам не можемо, але це наша оцінка ситуації, яка там склалася", - сказав Лавров.

"Без цього дуже важко буде подолати там глибоку внутрішньо українську кризу. Мені здається, що є розуміння, що потрібно рухатися в цьому напрямку", - додав він.

Лавров також заявив про необхідність "вжити рішучих заходів, щоб не допустити безчинств радикалів і їх впровадження в політичне життя України".

Коментуючи підписання політичної частини угоди про асоціацію України з ЄС, він висловив думку, що нинішній владі в Києві слід було дочекатися більш легітимної ситуації в країні, перш ніж підписувати будь-які документи з Євросоюзом.

Відповідаючи на запитання про те, чи означає ця зустріч, що Лавров визнає Дещицю як легітимного міністра, глава МЗС РФ заявив:

"Як ви знаєте, президент Росії Володимир Путін вже досить давно, кілька тижнів тому, повідомив, що він доручив членам уряду підтримувати робочі контакти з призначеними Верховною Радою виконуючими обов'язки різних міністрів української держави, і такі контакти здійснюються. Сьогодні був один з них".

Інтерфакс-Україна