Сепаратисти в Донецьку пов'язані з колишнім керівництвом міліції - журналісти

П'ятниця, 13 червня 2014, 19:20

Бойовики в Донецьку пов'язані з колишнім керівництвом міліції, ставлениками cім'ї екс-президента Віктора Януковича.

Як пише видання "Донецька правда", екс-співробітники правоохоронних органів беруть участь у катуваннях полонених.

Зокрема, шахтарів Олександра Гурова та Олександра Вовка з Новогородовкі Донецької області катували в будівлі Донецької обласної державної адміністрації. Шахтарів били, а Гурову розбитою лампою навіть намагалися зрізати з плеча татуювання.

За словами постраждалих Гурова і Вовка, у тортурах беруть участь колишні працівники міліції.

Шахтарі побачили на одному з катували шеврон спецпідрозділу "Грифон".

Також викрадені помітили, що "допитували їх явно професіонали, які знали, як правильно вести допит і заповнювати документи".

Журналісти знайшли підтвердження цих слів.

Одне з них - це перепустки в захоплену будівлю Донецької обласної державної адміністрації, видані в квітні з печаткою Донецької обласної громадської організації "Комітет у справах інвалідів - ветеранів війни, праці та правоохоронних органів" (КДІВВТПО).

Всі вони, як вказують у своєму розслідуванні журналісти "Донецької правди", тим чи іншим способом пов'язані з керівництвом міліції.

Так, засновниками цієї організації є Дзюба Юрій Піміновіч, Дьяков Олександр Анатолійович (керівник) і Симоненко Олександр Борисович. Останній був кандидатом у депутати Верховної Ради України від Комуністичної партії України.

КДІВВТПО зареєстрована в Донецьку за адресою вулиця Ленкоранська 12 квартира 120.

Ця електронна адреса - це квартира, ймовірно, самого Дьякова, який відомий тим, що в 2012 році балотувався до Верховної Ради України за списками партії "Зелені", а потім в тому ж 2012 році на пост міського голови Єнакієвого.

"Дьяков - засновник приватного підприємства" Покров ПБ "разом з Віктором Гридасовим.

Останній є відповідальним секретарем громадської організації "Донецька обласна федерація заочних шахів".

Віце-президентом федерації є Сергій Володимирович Гончарук. Ця ж людина - віце-президент Донецької обласної організації фізкультурно-спортивного товариства "Динамо" України.

Як правило, обласні організації "Динамо" очолюють керівники обласної міліції.

Інфографіка з сайту "Донецкая правда" 

На сайті донецького товариства "Динамо" зазначено, що його очолює генерал-майор міліції Роман Романов.

До 6 березня 2014 він обіймав посаду керівника міліції Донецької області, з якої пішов на пенсію.

3 березня, коли сепаратисти вперше взяли штурмом будівлю Донецької обласної ради/адміністрації, саме Романов перед штурмом провів у приміщення самопроголошеного "народного губернатора" Павла Губарєва, для того, аби "народний губернатор" виступив перед депутатами.

Під час самого штурму міліція не чинила сепаратистам опору. Навпаки, є відозаписи, на яких зафіксовано, як сепаратисти дають сигнали міліціонерам, щоб вони не чинили опір, і ті їх слухаються.

5 березня під час нападу сепаратистів на проукраїнський мітинг, багато в чому завдяки діям Романова вдалося уникнути людських жертв, пишет "ДП".

За її інфоромацією, він розпорядився вивезти з площі Леніна на автозаках оточених ультрас-вболівальники "Шахтаря" і особисто проконтролював, щоб наказ був виконаний. Можливо, в цьому вчинку Романова були якісь особисті мотиви. Хоча саме в цей день Романов подав у відставку.

Романов довгий час курирував міліцію громадської безпеки Донецька і області і тому були особисто знайомий з багатьма з уболівальників, особливо з ультрас.

Рада донецького обласного товариства "Динамо" в 2013 році очолював екс-перший заступник міністра внутрішніх справ України Віктор Борисович Дубовик.

8 червня 2011 на той час ще начальник міліції Донецька Дубовик особисто був присутній під час зіткнень місцевих жителів і спортсменів під час встановлення паркану навколо готелю "Дружба".

Місцеві жителі протестували проти знесення готелю та будівництва на її місці бізнес-центру компанії "МАКО" - сина екс-президента України Віктора Януковича Олександра.

На місці був присутній і Романов. Тоді він був заступником Дубовика. Обидва стверджували, що дії забудовника "законні".

Після захисту інтересів сім'ї Януковича в Донецьку кар'єра обох міліціонерів пішла вгору. Дубовик спочатку був призначений главою міліції області, а потім, менш, ніж через 2 роки після цих подій, першим заступником міністра.

Романов спочатку зайняв посаду заступника глави міліції області, а потім і очолив міліцію області.

До складу засновників "Комітету у справах інвалідів - ветеранів війни, праці та правоохоронних органів" входить ще й Юрій Пименович Дзюба. Він майже десять років відпрацював у міліції, в тому числі оперативником карного розшуку.

Потім Дзюба близько 10 років працював у департаменті виконання покарань у тому числі помічником начальника колонії.

У 2007 році Дзюба вийшов на пенсію. Йому було 37 років.

На пенсії він почав "працювати з проблемними активами одного з найбільших банків Донецька", а також зайнявся збором боргів у "спеціалізованому агентстві".

Таким чином, група осіб, яка брала на себе відповідальність за безпеку в захопленому будівлі Донецької обласної державної адміністрації, як мінімум, побічно пов'язана з колишніми міліціонерами, котрі призначаються під час президентства Януковича та його довіреною особою.