Міністр юстиції: проти Путіна буде порушено кримінальну справу

П'ятниця, 15 серпня 2014, 12:21

Міністр юстиції Павло Петренко впевнений, що проти президента Росії Володимира Путіна буде порушено кримінальну справу через події в Україні.

Про це він заявив в інтерв’ю журналу Фокус.

"Я впевнений, що кримінальна справа проти Путіна буде. Це моя особиста громадянська позиція, навіть не як міністра юстиції. Ця справа повинна бути в міжнародних судах", – сказав він.

Петренко нагадав, що Україна в Європейському суді з прав людини вже добилася декількох рішень на свою користь, а саме щодо зобов’язання Росії вивести її військовий контингент з Криму і повернути викрадених раніше з України дітей.

За його словами, сума претензій до Росії вже досягла 1,2 трлн грн і продовжує зростати.

Відповідаючи на зауваження про те, що Росія ігнорує всі ці рішення, Петренко зазначив, що в майбутньому очікуються судові вердикти, які матимуть і фінансові наслідки.

"Рішення, які передбачатимуть грошові компенсації, для Росії будуть болючими. Тому що у неї є активи за кордоном, які можна відібрати на користь України в тих державах, які приєдналися до відповідних конвенцій", – пояснив Петренко.

За його словами, Організація міжнародної цивільної авіації може заборонити польоти російських авіакомпаній, що обійдеться російському приватному сектору в сотні мільйонів доларів.

"Так що їх показна байдужість до санкцій – абсолютно фальшива", – додав міністр.

Як відомо, у четвер Путін допустив, що Росія може вийти з-під юрисдикції Європейського суду з прав людини.