Росіяни усе менше вірять, що російські війська в Україні добровільно

Понеділок, 10 листопада 2014, 13:23

Кількість росіян, які підтримують анексію Криму, незначно зменшується.

Такі результати опитування російської соціологічної служби Левада-Центр.

Так, у березні 2014 року "точно за" висловилися 57%, а "скоріше за" – 31%. У той же час, у жовтні "точно за" висловилися 55% і "скоріше за" – 31%.

Також незначно зростає кількість тих, хто проти: "скоріше проти" були 6% опитаних у березні й 1% тих, хто "точно проти", у жовтні ж "скоріше проти" висловилися вже 7% опитаних і "точно проти" – 2%.

 

У якості основної причини, що пояснює анексію Росією Криму респонденти, що підтримують анексію, називають те, що "Крим – це російська земля" (74%). Більше третини опитаних (36%) вважають, що приєднання Криму завадило можливому насильству над жителями Криму.

Росіяни, що не підтримують приєднання, вважають, що включення Криму до складу РФ порушило стабільність у регіоні й світі (58%) і призвело до міжнародних санкцій (23%).

Більше половини росіян (52%) не чули про вбивство псковських десантників на території України. 43% опитаних знайомі з повідомленнями про їхню загибель.

Якщо у вересні 37% уважали, що загиблі десантники були добровольцями, що самостійно відправилися воювати разом з ополченцями, то зараз лише 29% респондентів впевнені у цьому.

 

Ініціативи громадських організацій, що збирають списки загиблих й поранених російських солдатів за останні місяці підтримує 41% населення, що вважає, що необхідно знати правду про їхню загибель. 23% вагаються з відповіддю. Не вірять у те, що російські військові гинуть в Україні, тільки 12% опитаних.

Лише 13% росіян відпустили б свого сина  воювати на стороні бойовиків, а понад дві третини опитаних (68%) спробували б завадити його поїздці.

Опитування проведено 24 – 27  жовтня 2014 року  по репрезентативній всеросійській вибірці міського й сільського населення серед 1600 людей у віці 18 років і більше в 134 населених пунктах 46 регіонів країни.

Розподіл відповідей приводиться у відсотках від загального числа опитаних разом з даними попередніх опитувань. Статистична погрішність даних цих досліджень не перевищує 3,4%