"Примус до миру" чи "економічна війна" - політолог про 3 сценарії для Донбасу

Вівторок, 11 листопада 2014, 13:36

Політолог Тарас Березовець вважає, що Росія може почати "примус України до миру" чи продовжити "економічну війну".

Три можливі сценарії на Донбасі він змалював у своєму Facebook.

"Сценарій №1. Широкомасштабні військові дії на Донбасі протягом зими-весни не ведуться. Водночас, тривають обстріли українських сил АТО і населених пунктів. Росія зміцнює терористів новими видами озброєнь, проводить перенавчання бандформувань своїми інструкторами", - пише Березовець.

"У регіон перекидаються російські найманці і покликані в російську армію кримчани. Росія продовжує руйнацію інфраструктури Донбасу. В регіоні загострюється гуманітарна катастрофа, зростає потік біженців. Росія продовжує економічну війну, використовуючи перекриття газу для загострення ситуації", - додає він.

Сценарій №2, на думку Березовця, включає наступ на позиції сил АТО на Донбасі протягом найближчих тижнів.

"Російські війська, крім сил спеціального призначення, не беруть участь в наступі. Завдання Росії - силами "гарматного" м'яса з числа бойовиків послабити основні сили української армії і батальйонів", - пише політолог.

"У разі досягнення поставлених цілей - організувати провокації з терактами на російській території або обстріл російських населених пунктів, щоб звинуватити в цьому українську сторону. Угруповання в Криму виконує роль відволікання українських сил, бойових дій на півдні не ведеться. Далі події розвиваються за осетинським сценарієм: неоголошене введення на Донбас російських "миротворців" з метою "примусу до миру".

"Сценарій №3. Сили бойовиків починають бойові дії за сценарієм №2, далі йде введення "миротворчих сил". Єдина відмінність від попереднього сценарію в тому, що крім Донбасу, бойові дії розвиваються і на півдні країни, з настанням з Криму", - зазначає Березовець.

У зв'язку з цим політолог піднімає кілька питань: готовність і реакція України до всіх трьома сценаріями, готовність США, ЄС і НАТО до викликів і реакція ООН, ОБСЄ на гуманітарну катастрофу.

Українська правда