У Росії хочуть ввести податок на інтернет

Вівторок, 11 листопада 2014, 15:38

Російський уряд взявся за розробку податку на інтернет.

Відповідне доручення відразу п'яти міністерствам дав перший віце-прем'єр країни Ігор Шувалов, повідомляють "Ведомости".

Новий податок буде розроблений на основі концепції Російського союзу правовласників на чолі з Микитою Михалковим.

Деякий час тому концепція РСП була представлена президенту Володимиру Путіну, а той доручив уряду проаналізувати ініціативу, повідомляє видання з посиланням на своє джерело.

Йдеться про впровадження в російському інтернеті так званої глобальної ліцензії на майже будь-які види контенту – кіно, музику, книги та ін. Глобальну ліцензію повинні будуть отримувати оператори: вони, за задумом РСП, платитимуть за неї фіксований збір на користь правовласників. Натомість користувачі отримають необмежений доступ до того контенту, чий власник надав оператору глобальну ліцензію.

Розмір цих зборів в концепції РСП не уточнюється: він буде залежати від обсягу споживання контенту. Але джерело, близьке до авторів концепції, розповідало раніше "Ведомостям, що це може бути від $1 до $3 у розрахунку на одного абонента в рік.

У Росії близько 200 000 інтернет-підключень (багато хто користується інтернетом з різних пристроїв різних операторів), тобто річний збір може скласти $200 – 600 млн.

Але ідею РСП схвалюють і не всі правовласники.

"Ми категорично проти узурпації прав сотень тисяч правовласників в інтересах невеликої групи осіб", – заявив юридичний радник Асоціації продюсерів кіно і телебачення Сергій Семенов.

Концепція РСП, на його думку, суперечить міжнародним конвенціям і скасовує вже сформовані норми російського законодавства.

В свою чергу аналітик Російської асоціації електронних комунікацій Ірина Левова заявила, що в концепції РСП немає нічого, що потрібно галузі легального контенту: доступності контенту та прозорості розподілу коштів.

РСП з 2010 року збирає так званий "податок на болванки" – збір з виробників та імпортерів носіїв інформації і техніки в розмірі 1%.

Як відомо, нещодавно уряд Угорщини намагався ввести податок на інтернет, але відмовилося від цієї ідеї після масових протестів.