МЗС Туреччини: Росія не виконує зобов'язання перед кримськими татарами

Четвер, 15 січня 2015, 12:51

Росія не виконала дані Туреччині обіцянки, що стосуються становища кримських татар в окупованому Криму.

Про це міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив в інтерв'ю "Анатолийскому агентству" ("Anadolu ajansi"), повідомляє кримське агентство QHA.

"До сьогоднішнього дня жодну з обіцянок Росія не виконала", – сказав він.

Міністр нагадав, що Росія обіцяла зробити кримськотатарську мову державною на півострові, дати кримським татарам необхідні права і забезпечити в уряді місця для представників кримськотатарського народу.

"Ми навіть пред'явили два списки. Один з них – це імена близько 100 осіб, які були покарані за зустріч Мустафи Джемілєва. Інший – з іменами тих, хто пропав безвісти, убитий і тих, на кого було скоєно напад чи чинився тиск", – пояснив Чавушоглу.

У відповідь на це Путін, за його словами, пообіцяв дати кримським татарам всі необхідні права.

"Однак хотілося б побачити це на практиці. Ми з жалем спостерігаємо, що до сьогоднішнього дня жодна з цих обіцянок не була виконана. Росія наш друг, проте, якщо у неї є помилки, ми повинні сказати про це", – зазначив Чавушоглу.

Чавушоглу також зазначив, що для Туреччини Росія є одним з важливих торговельних партнерів і у Анкари є своя точка зору щодо введення санкцій проти Росії, проте підкреслив, що добрі відносини з Росією зовсім не означають, що Туреччина визнає її дії в Україні і анексію Криму.

Він додав, що найближчим часом Туреччина направить делегацію до Криму для вивчення ситуації щодо прав кримських татар, і що це питання погоджено з російською владою.