Росія втрачає від санкцій ЄС, а ефект її санкцій обмежений - єврокомісар

Четвер, 26 лютого 2015, 13:52

Ефект від санкцій, які Росія запроваджує у відповідь на обмежувальні заходи Євросоюзу, обмежений.

Про це заявив віце-президент Єврокомісії, єврокомісар з питань зони євро і соціального діалогу, екс-прем’єр-міністр Латвії Валдіс Домбровскіс у інтерв’ю Радіо Свобода.

"Щодо впливу санкцій на економіку ЄС, ми бачимо, що ефект доволі обмежений. Але він нерівномірно розподілений між країнами і секторами", - зазначив він.

"Найбільше зазнають впливу країни, що межують з Росією, як-от країни Балтії, Польщі, а також Фінляндія. З-поміж секторів дію санкцій найбільше відчув на собі сільськогосподарський: виробництво фруктів, овочів, молочних продуктів", - сказав Домбровскіс.

"ЄС уже виступив з конкретною підтримкою цих секторів. У будь-якому випадку, ми оцінюємо загальний ефект цих санкцій як доволі обмежений", - додав він.

За словами віце-президента Єврокомісії, санкції ЄС позначаються на економіці Росії.

"Ми бачимо, що ці санкції працюють, вони позначаються на економіці Росії. Звісно, ідеться не лише про санкції ЄС, але й інші, а також вплив деяких несприятливих факторів, як-от низькі ціни на нафту", - сказав він.

"Ми спостерігаємо відтік капіталу з Росії внаслідок її непрогнозованої політики. Ми бачимо, що російська економіка падає в рецесію. Рубль обвалився приблизно наполовину", - заявив Домбровскіс.

Як відомо, Євросоюз, США, Канада й інші країни наклали на Росію і проросійських діячів із українським громадянством низку санкцій, спершу через анексію Росією українського Криму, а потім через роль Москви у конфлікті на сході України.

Росія заперечує свою причетність до конфлікту на Донбасі. Однак їй погрожують новими санкціями у тому випадку, якщо ситуації на Донбасі не налагодиться навіть після домовленість лідерів України, Росії, Німеччини та Франції у Мінську.

Радіо Свобода