РФ судить відставного капітана: підозрює у шпигунстві на користь України

Неділя, 12 квітня 2015, 22:12

У Санкт-Петербурзькому міському суді проходить процес над капітаном 1-го рангу у відставці Владиславом Нікольським, якого звинувачують у державній зраді у формі шпигунства.

Про це пише "Фонтанка" з посиланням на петербурзьку прокуратуру і власні джерела.

За версією звинувачення, у квітні-листопаді 2011 року Нікольський, будучи співробітником Науково-дослідного інституту кораблебудування і озброєння ВМФ, отримав від начальника відділу технічної документації 51-го центрального конструкторсько-технологічного інституту судноремонту В'ячеслава Родіонова ремонтну документацію по проекту найбільшого в світі десантного корабля на повітряній подушці "Зубр".

"Документи він передав представникам Феодосійського виробничого об'єднання "Море" (Крим). На початковій стадії слідство вважало, що матеріали не містять секретних відомостей. Але пізніше серед них був помічений каталог стандартів з військовим кораблям, засекречений в середині 2000-х років", - наголошується у повідомленні.

Кримінальну справу порушили у жовтні 2012 року. ФСБ порахувала збитки державі істотним і змогла перевести його в грошовий еквівалент в сумі 200 тисяч доларів.

"Власне, це шпигунський гонорар за документацію. Кажуть, українці платили за лист по 20 доларів. Під час обшуку квартири Нікольського знайшли 17 тисяч доларів та електронні носії зі слідами документації "Зубра", - пише видання.

Підсудному загрожує до 20 років позбавлення волі.

Разом з тим колишні співробітники Нікольського зазначили, що повний комплект на "Зубр" є у країни НАТО, а тому фактичної шкоди безпеці країни не завдано.

Дождь