Україна виконала мінські угоди по самоврядуванню на Донбасі - Порошенко

Субота, 27 червня 2015, 04:37

Україна виконала всі взяті на себе зобов'язання в рамках Мінського процесу щодо особливого режиму місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей.

Про це заявив президент України Петро Порошенко в інтерв'ю телеканалу "Інтер", повідомляє Укрінформ.

"Україна взяла на себе зобов'язання в рамках Мінського процесу та виконала їх щодо особливого режиму місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської області. Ми прийняли відповідний закон. Все, що необхідно, всі зобов'язання, які ми взяли на себе, відображені в цьому законі", - підкреслив він.

За його словами, в ухваленому Конституційною комісією проект змін, до розробки якого підключалися і представники Донецька і Луганська, передбачається, що режим місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу визначається окремим законом. З прийняттям парламентом цих змін в Основний закон буде завершено і конституційне врегулювання цього питання.

"Для того, щоб уникнути будь-яких тлумачень щодо особливого режиму місцевого самоврядування, наскільки мені відомо, Конституційна комісія запропонувала в перехідних положення відобразити, що режим місцевого самоврядування на території окремих районів Донецької та Луганської областей визначається законом. І таким чином забезпечила 100% законність тих норм, які проголосовані в парламенті, і які повністю відповідають Мінським угодам", - заявив президент.

"Таким чином, і конституційне врегулювання цього питання, на мою думку, після голосування змін до Конституції у Верховній Раді буде завершено", - додав Порошенко.

У той же час він заперечував будь-які повідомлення щодо зовнішнього тиску на українську владу в питанні визначення особливого режиму окремих районів Донецької та Луганської областей.

"Ніякого тиску на Україну, українську владу, або на мене особисто немає і не може бути, оскільки я здійснювати цей тиск не дозволю", - підкреслив глава держави.