У МВС розповіли, кого візьмуть у новий поліцейський спецназ

Вівторок, 18 серпня 2015, 11:09

Спецпідрозділ поліції особливого призначення КОРД налічуватиме п’ять тисяч бійців по всій Україні.

Про це в ефірі Громадського розповів радник міністра внутрішніх справ України Іван Варченко.

"Дійсність полягає в тому, що їх буде п’ять тисяч. Дійсність полягає в тому, що у нас є розуміння, які люди зараз мають стати цими бійцями спецпідрозділу КОРД. Ми розуміємо, що це добровольчі батальйони (34 батальйони, які входять до структури МВС – ред.), з "Соколу", це ті, хто працювали у міліцейських батальйонах спецпризначення і при тому не заплямували свою біографію. Це – люди фізично підготовлені, це – люди з високими моральними цінностями. Від 21 до 35 років", – розповів він.

Окрім того, за словами Варченка, спецпризначенцями також зможуть стати теперішні патрульні поліцейські та власне будь-хто з особового складу МВС, хто складе відповідне тестування.

Навчання нових спецпризначенців планують розпочати вже восени.

"Ми передбачаємо, що восени ми розпочнемо ці навчання. Це, можливо, буде жовтень. Це не буде експрес-курс", – зазначив Варченко.

При цьому він наголосив, що в різних країнах тренування триває близько року.

Він також нагадав, що за 2014-2015 рік з лав МВС вже звільнено понад 20 тисяч співробітників.

Як відомо, у березні 2015 року міністр внутрішніх справ оголосив створення єдиного спеціального підрозділу для оперативного реагування за аналогією американського спецпідрозділу SWAT – "Корпус оперативно-раптової дії" (КОРД). Як зазначив Варченко, планується, що національна поліція ділитиметься на п’ять напрямків: слідча поліція, патрульна поліція, поліція охорони, спецпідрозділ і поліції спеціального призначення, яка буде на спеціальних об’єктах, наприклад на об’єктах атомної енергетики чи на військових об’єктах.