За порівняння Путіна з Гітлером росіянина засудили до 3 років

Вівторок, 15 вересня 2015, 12:49

У Росії суд засудив Рафіса Кашапова до 3 років колонії загального режиму за пости в мережі ВКонтакте про окупацію Криму.

Кашапова визнали винним в екстремізмі, ст. 282 КК (Збудження ненависті або ворожнечі, а також приниження людської достоїнства), передає Медиазона.

Засуджений - голова Набережночелнінського відділення Татарського громадського центру - звинувачував президента РФ Путіна у розв'язанні війни в Україні і писав "ВКонтакте" про окупацію Криму.

Справу за ст. 282 КК проти Кашапова було порушено в грудні минулого року. Активіста звинувачували у створенні публікацій, "спрямованих на розпалювання ненависті або ворожнечі, а також приниження гідності людини або соціальної групи за ознаками статі, раси, національності, мови, походження, ставлення до релігії".

Йдеться про чотири опубліковані на сторінці Кашапова пости із заголовками "Крим і Україна будуть вільні від окупантів!", "Вчора Гітлер і Данциг, сьогодні Путін і Донецьк!", "Де Росія, там сльози і смерть", "Захистимо Україну і весь тюркський світ ".

Як пише Медиазона, автором останнього тексту є не сам активіст, а його брат-близнюк Нафіс Кашапов, котрий емігрував з Росії в 2005 році.

Експерти дійшли висновку, що опубліковані на сторінці Кашапова в соцмережі фото та тексти "націлені на розпалювання ненависті між групами, виділеними за ознакою національності, проживання на території, ставлення до влади".

У суді Кашапов говорив, що своїми публікаціями бажав привернути увагу суспільства до подій в Україні: "В результаті війни на Україні гинуть тисячі людей, з обох сторін, руйнуються міста і села. Я небайдужий до цих подій. Я важко переживаю ці події. Тільки з Татарстану загинули 10 осіб (за офіційними даними). Я звинувачую у початку війни на Україні президента Росії Путіна".

Прокуратура вимагала засудити Кашапова до 4 років позбавлення волі.