Путін збрехав, що окупація Криму пройшла без крові

Понеділок, 11 січня 2016, 09:48

Російський президент Володимир Путін заявляє, що Крим не був окупований росіянами, а також бреше, що в результаті дій РФ на півострові не загинула жодна людина.

Про це він заявив в інтерв'ю німецькому виданню Bild, переклад якого наводить прес-служба Кремля.

"Ми не воювали, не окуповували нікого, ніде не стріляли, жодна людина не загинула внаслідок подій у Криму. Жоден!" - заявив Путін.

"Ми використовували Збройні Сили тільки для того, щоб стримати 20 з гаком тисяч військовослужбовців України, які там знаходилися, від втручання у вільне волевиявлення людей, які проживають там. Люди прийшли на референдум і проголосували. Вони захотіли бути у складі Росії", - сказав Путін.

"Демократія - це воля народу, люди захотіли жити так, як вони проголосували. Для мене важлива не територія і не кордони, а долі людей", - додав він і зазначив, що під словом "Крим" він розуміє 2,5 мільйона людей.

"Наполеон якось сказав, що справедливість - це втілення Бога на землі. Ось возз'єднання Криму з Росією - це справедливе рішення", - заявив Путін.

Він також назвав "помилковою" реакцію заходу на незаконну анексію українського півострова.

"Вона була помилковою і спрямована не на підтримку України, а на стримування зростання можливостей Росії. Мені здається, що цього не слід робити, в цьому і полягає головна помилка, а потрібно, навпаки, використовувати можливості один одного для взаємного зростання, для спільного вирішення проблем, перед якими ми стоїмо. Ви сказали про санкції. Я думаю, що це дурне рішення і шкідливе", - сказав він.

Як відомо, російські військові без розпізнавальних знаків окупували територію Криму зі зброєю в руках в лютому 2014 року. Саме російські військові захоплювали українські військові частини.

У результаті одного з таких захоплень - 13 фотограмметричного центру в Сімферополі - від вогнепального поранення в серце загинув український військовий - прапорщик Сергій Кокурін. Тоді ж в шию і руку був поранений український капітан Федун.

Загиблий в результаті штурму частини Сергій Кокурін

Крім того, тоді кримські медіа повідомляли, що від кулі загинув так званий "представник кримської "самооборони" - 33-річний громадянин Росії, волгоградець Руслан Казаков.

Також відомо, що представники "кримської самооборони" викрали кримського татарина Решата Аметова, який вийшов на одиночний протест проти окупації Криму. Пізніше він був знайдений мертвим.