У РФ суд зобов'язав владу пояснити, чому Афанасьєв сидить аж у Комі

Середа, 27 січня 2016, 17:49

Сиктивкарський міськсуд зобов'язав Федеральну служби виконання покарань (ФСВП) пояснити, чому кримчанин Геннадій Афанасьєв відбуває покарання в республіці Комі.

Про це кореспондентові Радио Свобода Антону Наумлюку розповів адвокат засудженого Олександр Попков.

Раніше Попков подав скаргу в суд з проханням перевести Афанасьєва в колонію ближче до Криму, де проживають його родичі і проживав він сам.

Крім того, Сиктивкарський суд також зажадав від ФСВП надати дані про чисельність ув'язнених у колоніях суворого режиму в регіонах, сусідніх з Кримом.

"Навіть якщо суд відмовить нам у проханні про переведення, у нас буде фактологічна база для подачі позову в суд з прав людини. У нас хороші перспективи. Дивно, але Сиктивкарський суд почав розглядати наш позов серйозно, а не як це було в касації", – зазначив Попков.

Адвокат зазначив, що Афанасьєву в колонії не надають необхідної медичної допомоги для лікування травми плеча, а також не дають молитися.

За непідтвердженою через відсутність зв'язку з Афанасьєвим інформацією, він разом з кількома ув'язненими був змушений оголосити голодування на один день, щоб добитися відповідного медичного обслуговування через поширення грипу в колонії.

Ліки в результаті надали. Раніше співробітники Громадської спостережної комісії в республіці Комі вже відзначали, що Афанасьєва відправляли в штрафний ізолятор через претензії керівництва колонії.

Ольга Афанасьєва, мама засудженого, зазначає, що її листування з сином часто переривається.

Геннадій Афанасьєв був засуджений у справі так званих "кримських терористів" разом з Олегом Сенцовим, Олександром Кольченком та іншими. Афанасьєва засудили до 7 років ув'язнення.

У суді він відмовився давати свідчення проти Сенцова і Кольченка та заявив, що раніше давав їх під тиском.