Суддя Вовк відмовився знімати Януковича з розшуку

П'ятниця, 19 лютого 2016, 10:27

Адвокат утікача Віктора Януковича спробував через Печерський суд Києва зняти свого клієнта з державного розшуку, але суддя Сергій Вовк відмовив.

Про це стало відомо з ухвали суду від 9 лютого 2016 року, розміщеного в Єдиному реєстрі судових рішень, пише "Первая инстанция".

Як слідує з судових матеріалів, Віталій Сердюк, адвокат об'єднання "Авер Лекс", послугами якого користуються Віктор Янукович і його син, ще місяць тому подав клопотання в Генпрокуратуру з проханням припинити державний розшук свого клієнта.

Не отримавши задовільну відповідь від правоохоронного органа, він звернувся до суду, де просив зобов’язати ГПУ припинити "пошукові заходи, спрямовані на встановлення місцезнаходження" Януковича-старшого й зняти його з державного розшуку.

Сердюк аргументував, що постанову про оголошення в розшук було винесено в жовтні 2014 року за дорученням Служби безпеки України, яка тоді лише припускала, що екс-президент переховується у Російській Федерації.

Але, як стверджує захист утікача, зараз цей факт очевидний. Мовляв, у своїх заявах, спрямованих у судові й правоохоронні органи України, Янукович указував місцем свого перебування місто Ростов-на-Дону (РФ) і давав точну адресу проживання. Адвокат навіть послався на результати журналістського розслідування телеканалу "Студія 1+1".

Зустрічна позиція прокуратури звучала так: якщо в результаті вжитих заходів місцеперебування підозрюваного встановити не вдалося, оголошується його розшук. А матеріали досудового розслідування свідчать про те, що підозрюваний переховується і його місцеперебування невідоме.

Оцінюючи аргументи сторін, суддя Печерського суду Сергій Вовк дійшов висновку про необґрунтованість поданої скарги адвокатів, оскільки стороною захисту "не було надано належних, допустимих і достовірних доказів того, що стороні досудового розслідування було повідомлено точне місцеперебування підозрюваного".

Як відомо, Сергій Вовк у 2012 році головував у судовому засіданні за сфабрикованою справою проти екс-голови МВС Юрія Луценка. Тоді Вовк засудив Луценка до 4 років позбавлення волі.