Активістці ПАРНАСу в РФ шиють організацію "кольорової революції"

П'ятниця, 11 березня 2016, 12:30

Слідчий комітет Росії вилучив у члена Партії народної свободи (ПАРНАС) Наталі Пелевіній документи.

На думку СК РФ, вони підтверджують фінансування американським Національний фондом у підтримку демократії (NED) діяльності "Комітету 6 травня", пише РБК.

Як заявив представник СКР Володимир Маркін, "Комітет 6 травня" вів діяльність "із дискредитації слідчих органів, органів внутрішніх справ (РФ), які вели розслідування справи про масові заворушення на Болотній площі 6 травня 2012 року".

"Також вилучено документи, які підтверджують виділення зазначеним фондом у період 2013-2014 років Пелевіній коштів у сумі понад $35 тис.; розписки про отримання в Пелевіної коштів родичами засуджених осіб – учасників масових заворушень 6 травня 2012 року, які застосовували насильство до працівників поліції", - зазначив Маркін.

На його думку, знайдені документи підтверджують версію, що "закордонні антиросійські центри з фінансування масових заворушень" причетні до "спроби реалізації сценарію "кольорової революції" у Росії".

10 березня Наталя Пелевіна стала підозрюваною за ст.138.1 КК РФ (незаконний обіг спеціальних технічних засобів, призначених для негласного отримання інформації).

Пелевіна пояснювала, що майже рік тому в ході обшуку у справі про заворушення 6 травня у неї знайшли ручку, у якій була передбачена функція відеозапису. Саме ця ручка й стала причиною, з якої їй присвоїли статус підозрюваної у новій кримінальній справі.

15 березня Пелевіну знову чекає слідчий.

За словами Маркіна, найближчим часом Пелевіній висунуть звинувачення.

"Звертаюся до осіб, у тому числі соратників, які мали щастя спілкуватися у формальних і неформальних бесідах із Пелевіною. Згадайте, якщо під час ваших зустрічей у Пелевіної була не зовсім звичайна за товщиною ручка темного кольору, то, можливо, ви стали об'єктом несанкціонованого запису, який може бути використано надалі проти вас", - заявив він.

У квітні 2015 року Пелевіну запідозрили у фінансуванні заворушень на Болотній площі в травні 2012 року. За словами її адвоката Сергія Бадамшина, його підзахисній так і не було пред'явлено звинувачення у цій справі, вона залишилася в статусі підозрюваної.

У липні 2015 року Національний фонд у підтримку демократії, за рішенням Генпрокуратури, визнали першою "небажаною організацією".

NED – неурядова організація, створена в 1983 році з ініціативи президента США Рональда Рейгана. Організація фінансується конгресом США. Фонд дає гранти на правозахисну діяльність, соціологічні й політологічні дослідження.

Читайте також:

Наталя Пелевіна: Для доповіді зібрали факти залякування матерів загиблих російських солдатів