Міклош каже, що уряд Гройсмана кращий, бо в ньому політики

Вівторок, 26 квітня 2016, 14:51

Колишній віце-прем'єр Словаччини Іван Міклош, який очолив групу експертів з реформ при уряді України, вважає, що новий уряд може стати реформаторським, оскільки складається з політиків.

Про це він розповів в інтерв'ю виданню "DW".

Міклош наголосив, що таких "реформаторів і технократів" як Наталія Яресько і Айварас Абромавичус в уряді бракуватиме, але "з іншого боку, технократи мали один суттєвий недолік - вони не були політиками, тому не здійснювали комунікацію, не робили політичну роботу".

"Скажімо, Наталія Яресько домоглася блискучих результатів, зокрема, щодо фіскального дефіциту, скоротивши його… Але, з іншого боку, вони не робили того, що також мають робити міністри: спілкуватися з парламентом і суспільством, борючись за реформи, пояснюючи їх", - сказав він.

Міклош наголосив, що окрім "технократичної складової роботи" важливою є політична.

"Адже суто з технічної точки зору, в принципі, зрозуміло, що треба робити. Це все прописано і в програмі співпраці з МВФ, і в рамках Угоди про асоціацію з ЄС", - сказав він.

Міклош підкреслив, що попередній Кабмін не зміг провести достатньо реформ, оскільки "був брак єдності всередині коаліції, погана комунікація між урядом і парламентом, а також між урядом, парламентом і суспільством".

"Торік лише 37 відсотків урядових законопроектів були схвалені парламентом. Це - дуже поганий показник", - сказав він.

"Технократичний уряд може бути хорошим рішенням на короткий період подолання кризи. Але якщо ми говоримо про успішні реформи, то я не знаю жодної постсоціалістичної країни, навіть жодної успішної країни, де реформи здійснювали би технократи. Варто подивитись на досвід країн, які є найбільш успішними у здійсненні реформ: балтійські країни, Польща, Словаччина чи Грузія. В усіх цих країнах реформи проводили політики", - додав він.

Як відомо, 15 квітня стало відомо, що Колишній міністр фінансів Словаччини Іван Міклош очолить групу фахівців з підтримки реформ.