США заперечують зв'язок з витоком "панамських документів"

П'ятниця, 8 квітня 2016, 07:12

Державний департамент США заявив, що влада країни не має відношення до витоку документів панамської юридичної компанії Mossack Fonseca.

Про це пише BBC.

Представник відомства Марк Тонер сказав, що американська влада не має ніякого відношення до витоку документів, а також не була обізнана про журналістське розслідування, засноване на цьому витоку.

Тонер додав, що організації, які займалися розслідуванням, дійсно отримували гроші від Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), проте ці кошти виділялися на журналістські розслідування як такі, а не на пошук компромату на конкретні країни.

Зміст документів і розслідування, проведеного журналістами, Тонер прокоментувати відмовився.

У свою чергу президент Росії Володимир Путін поклав відповідальність за публікації, в яких його друг, віолончеліст Сергій Ролдугіна ув'язується з офшорними компаніями з оборотом в 2 млрд доларів, на Вашингтон.

Путін заявив, що "інформаційні вкидання проти нього - це спроби розгойдати єдність російського народу зсередини".

Російський президент нагадав, що сумніви в неупередженості журналістського розслідування, частина якого присвячена сподвижникові російського президента, висловлював і сайт WikiLeaks, який публікував витоки державних документів як зі США, так і з Росії.

Результати розслідування були опубліковані 3 квітня. У документах містяться згадки про офшорні компанії, пов'язані з сім'ями і сподвижниками Башара Асада в Сирії, Девіда Кемерона в Великобританії, Петра Порошенка в Україні і Володимира Путіна в Росії.