ГПУ почала внутрішнє розслідування через злив інформації

П'ятниця, 22 липня 2016, 17:23

Генеральна прокуратура проводить внутрішнє розслідування, щоб з'ясувати, хто напередодні обшуків попередив мера Ірпеня Володимира Карплюка про підготовку операції.

Про це повідомив генеральний прокурор України Юрій Луценко на прес-конференції в Ужгороді, передає Інтерфакс-Україна.

"Воно (внутрішнє розслідування – ред.) почалося з учорашнього дня", - сказав Луценко.

Відповідаючи на питання, хто міг попередити мера Ірпеня про підготовку обшуків, генпрокурор сказав: "Якщо б ми знали, ми не призначали б внутрішнє розслідування. Наскільки я знаю, це зробили представники правоохоронних органів".

"Були задіяні і МВС, і СБУ, і прокуратура. Тепер встановлюємо (хто це зробив - ред). На його захист мені телефонував один з народних депутатів... але це свідчить про те, що він вже на цей момент знав", - додав він.

Луценко розповів, що дзвінок від депутата він отримав ввечері напередодні дня обшуків. "Тому як мінімум один з мерів знав про операцію", - зазначив Луценко.

Він також запевнив, що в цій справі немає ніякого політичного мотиву. "Всі спроби подати це як політичний процес я відкидаю", - сказав керівник відомства.

За словами генпрокурора, у слідства не було намірів затримувати фігурантів справи негайно.

Луценко вважає, що на даний момент вже отримана інформація, необхідна для подальшого слідства і повідомлення про підозру найближчим часом.

У четвер, 21 липня, мер Ірпеня Володимир Карплюк під час телефонного включення в ефірі 112 каналу зізнався, що йому "злили" інформацію про майбутній арешт.

У четвер ГПУ проводила обшук у будинку мера Бучі Анатолія Федорука у рамках справи про розкрадання державних земель ним та мером Ірпеня Карплюком. 

Їм загрожує від 6 років ув’язнення, а якщо їм інкримінують статтю про перевищення службових повноважень, то строк покарання може сягнути до 12 років.

Голови цих міськрад, як заявляє ГПУ, незаконно відчужили у держави 890 га земель лісогосподарського призначення, в результаті чого держава втратила сотні мільйонів гривень. Зокрема, розслідується незаконне надання у власність 14 га землі із шляхом передачі на 141 підставну особу, а потім першому заступнику голови Верховної Ради (на той час) Ігорю Калетнику.

Прес-секретар генерального прокурора Юрія Луценка Лариса Сарган, посилаючись на депутата від БПП Володимира Ар'єва повідомила, що мер Ірпеня втік за кордон. ГПУ перевіряє цю інформацію.