Савченко про переговори щодо звільнення полонених: "Є зрушення"

Вівторок, 16 серпня 2016, 13:57

Депутат Надія Савченко заявила, що в переговорах про звільнення полонених із представниками бойовиків на Донбасі є просування.

"Так, процес зрушився", – сказала вона в інтерв'ю "Апострофу" у відповідь на запитання про її ідею вести переговори з лідерами сепаратистів Олександром Захарченком та Ігорем Плотницьким і прогрес у тому.

Однак подробиці Савченко розкривати не стала: "Я можу констатувати, що є зрушення й переговори будуть. Більше я вам нічого не можу прокоментувати. Тому що все, що вилітає в медіапростір, дуже швидко спотворюється".

На запитання, чи задоволена вона ходом подій і тим, як ці переговори розвиваються, Савченко відповіла: "Могло бути й швидше, якби не заважали, але, у принципі, задоволена".

На запитання про міжнародний комітет зі звільнення політв'язнів депутат відповіла, що він повинен займатися звільненням українців із ув’язнення в Росії.

"Це дещо інша робота. Хоча і там, і там захоплені й перебувають під катуваннями наші люди. Але треба розділяти два фактори: військовополонені, які перебувають на Донбасі, і ті політв'язні, які перебувають у Росії", – зазначила Савченко.

За її словами, потрібні "зовсім інші підходи".

"Питання політв'язнів – це рівень домовленостей між президентами. А також – допомоги й тиску з боку світового співтовариства й світових політиків", – сказала Савченко.

"Щоб звільнити наших полонених на Донбасі, треба йти з політики й конкретно займатися людьми. Потрібно почати видачу військовополонених, які зараз перебувають у нас, щоб забрати тих, які залишається на окупованій території", – вважає вона.

Савченко також розповіла, що вона поки "тільки їздила в закордонні поїздки" – і "зараз не дуже активно все відбувається, тому що зараз сезон літніх відпусток".

"Я працюю на міжнародній арені з міжнародними політиками, доносячи до них списки наших людей, готуючи персональні списки санкцій у відношенні оперів і слідчих, які катували наших громадян, а також безчесних прокурорів і суддів. Щоб кожного з них покарали в Росії. Включаючи високопоставлених осіб, які віддавали накази чинити таке з нашими людьми", – сказала вона.

Савченко також запитали про ідею включити в переговори про звільнення полонених Оксану Марченко – дружину Віктора Медведчука, який є кумом президента РФ Володимира Путіна й бере участь у переговорах про полонених.

"Я просто запропонувала двох баранів поміняти на двох жінок", – сказала вона, апелюючи до байки.

Однак на запитання, чи планує вона виходити на в'язок із Оксаною Марченко чи Мариною Порошенко, Савченко відповіла: "Взагалі-то, це було запропоновано президентом. І ця ідея вже була відхилена".

Олена Рощенко, УП