Луценко запевняє, що політики у справі Кернеса немає

Четвер, 15 вересня 2016, 16:22

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявляє, що справа проти керівництва Харкова не має ніякого політичного підґрунтя.

Про це він сказав під час брифінгу у Києві.

"Будь-які закиди у політизації процесу я відкидаю хоча би тому, що це перша наша справа, яка потім буде дублюватися і в інших містах", - сказав генпрокурор.

Він заявив, що наразі проводиться 120 обшуків у цій справі в Харкові. Обшуки проводяться на території місця проживання осіб, які підозрюються у створенні злочинної організації та за місцем юросіб, де зареєстровані житлові кооперативи. Однак головне місце проведення обшуків – це Харківська міська рада.

"Схема проста: керівництво міста оформляло житлові кооперативи і переуступало їм міську землю. Власниками землі ставали наближені до керівництва міста люди, члени їхніх сімей, бізнеспартнери, політичні діячі та судді і працівники правоохоронних органів Харкова", - розповів Луценко.

Також, за словами генпрокурора, прийнято рішення не вилучати всі документи, а лише ті, які потрібні для майбутнього судового процесу. Крім того, заборонено у ході обшуків забирати особисті речі, окрім випадків, коли буде знайдено у великих розмірах гроші чи коштовності.

Як відомо, мер Харкова Геннадій Кернес заявив, що земельна справа, за якою у четвер проводяться обшуки, вигідна міністру внутрішніх справ Арсену Авакову.

Зазначимо, Арсен Аваков родом з Харкова. У нього з Кернесом - давній конфлікт.

Раніше генпрокурор Юрій Луценко повідомив УП, що у Харкові з самого ранку тривають обшуки у приміщеннях, які належать меру Геннадію Кернесу та матері депутата Добкіна.

Обшуки відбуваються у зв'язку з кримінальною справою відносно організації схеми з розкрадання 654 га землі Харкова на суму 4 млрд грн.

Фігурантами  земельних махінацій зазначаються екс- мер Харкова (2006-2010 роки) Михайло Добкін, нинішній мер Харкова Геннадій Кернес, директор юрдепартаменту Харківської міськради Володимир Коваленко, головний архітектор Харкова Чечельницький та колишній керівник харківського управління держкомзему Юрій Санін.

Тетяна Кусок, УП