РПР вимагає позачергове засідання Ради через "суддів Майдану" і ВРЮ

Понеділок, 26 вересня 2016, 10:56

"Реанімаційний пакет реформ" вимагає скликати цього тижня позачергове засідання Верховної Ради, щоб ухвалити рішення щодо системи правосуддя, на які парламент втратить право згодом

Організація вимагає від президента, голови Верховної Ради й голів фракцій і груп скликати позачергове пленарне засідання ВР до 30 вересня і на ньому:

1) прийняти постанови про звільнення за порушення присяги усіх суддів, щодо яких внесено таке подання Вищою радою юстиції;

2) призначити члена Вищої ради юстиції з числа суддів, який (яка) має незаплямовану репутацію, достатню довіру громадськості і практичну здатність відстоювати справедливість;

3) розглянути питання стосовно обрання суддів, призначених на посади вперше, відхиливши кандидатури недоброчесних суддів.

Як пояснює РПР, закінчився останній у вересні пленарний тиждень, а Верховна Рада залишила без розгляду "критично важливі для судової реформи питання", які парламент мав вирішити до 30 вересня – дня набуття чинності змінами до Конституції щодо правосуддя.

"На розгляд парламенту передано понад 20 подань про звільнення за порушення присяги суддів, які виносили неправосудні рішення у часи Майдану, а також суддів, які підлягають люстрації. Серед них такі одіозні, як Татьков, Волкова, Демидовська, Макуха. Усі вони щоденно продовжують вершити "правосуддя" та нищити авторитет суду. Окремі подання про їх звільнення "лежать" у Раді уже понад 10 місяців і немає жодного логічного пояснення для такої бездіяльності", – зазначає РПР.

Активісти наголошують: "Якщо ці судді не будуть звільнені до набрання чинності змінами до Конституції України, то вони взагалі можуть уникнути будь-якої відповідальності. У змінах до Конституції відсутня така підстава звільнення як порушення присяги".

"Тому після 30 вересня звільнення суддів Майдану за такою підставою вже буде сумнівним, чим однозначно скористаються недоброчесні судді. І винною у звільненні цих суддів від покарання буде лише Верховна Рада", – пояснює РПР.

Крім того, наголошують експерти організації, Верховна Рада має призначити за своєю квотою члена до Вищої ради юстиції, бо коли зміни до Конституції набудуть чинності парламент втратить можливість призначити ще одного члена до складу ВРЮ – і ще одного члена Вищої ради правосуддя (в який трансформується ВРЮ) обиратиме з’їзд суддів.

РПР припускає, що з’їзд суддів може обрати до Вищої ради правосуддя кандидата, який не відповідатиме критеріям доброчесності.

"Крім того, з’їзд суддів обере додатково ще двох членів з числа суддів замість міністра юстиції і генерального прокурора. За умов неоновленого суддівського корпусу є ризики, що до склади Вищої ради правосуддя увійдуть люди, які не налаштовані на зміни. Це призведе до зміцнення кругової поруки і збереження усіх негативних явищ в судовій системі", – заявляє організація.

А в тому, що Верховна Рада так і не визначилася щодо суддів, призначених на посади вперше, РПР вбачає ризик призначення недоброчесних суддів безстроково.