Петренко розповів, як Кабмін хоче поліпшити життя бізнесу

Середа, 8 листопада 2017, 12:27

Кабінет міністрів пропонує запровадити аудит діяльності правоохоронних органів щодо розслідування кримінальних злочинів та ще низку новацій.

Про це розповів міністр юстиції Павло Петренко на засіданні уряду 8 листопада, представляючи законопроект про запобігання тиску на бізнес, пропонований урядом.

За словами міністра, середній строк, який суддя витрачає на винесення рішення про проведення обшуків у кримінальних справах складає 10-15 секунд.

"За таких обставин не може йти мова про питання справедливості і правосуддя. Судді фактично пачками підписують подібні ухвали про обшуки, які потім правоохоронці використовують для тиску на бізнес", – обурювався Петренко.

"Тож уряд пропонує таку новацію як звуко і відеофіксація під час розгляду питань слідчим суддею щодо обшуку та вчинення інших слідчих дій. Також встановлюється відповідальність: якщо таку ухвалу слідчий суддя виніс без відповідної фіксації – всі слідчі дії визнаються недопустимими  і нікчемними", – наголосив міністр.

За його словами, також пропонується норма про обов'язковий допуск адвоката на будь-якій стадії обшуку.

"Третя новація – введення імперативу про заборону вилучення оригіналів документів і серверів під час вчинення слідчих дій. Це оригінали фінансово-господарської діяльності, комп'ютерна техніка, мобільні засоби зв'язку підприємців", – зазначив Петренко.

Тобто документом пропонується встановити вичерпний перелік випадків, коли вилучаються оригінали, –  коли вони є безпосередньо знаряддям злочину.

Також уряд пропонує ввести обов'язкову звуко і відеофіксацію проведення обшуку. Це означає, що правоохоронці, які будуть проводити обшуки, повинні мати мобільні камери, які фіксуватимуть весь процес обшуку, а відеозапис потраплятиме в централізовану систему і буде невід'ємною частиною протоколу.

"У разі, якщо запис не проводився, всі докази вважатимуться недопустимими і нікчемними", – наголосив міністр.

"Ще одна новація – заборонити безпідставне відкриття одних і тих самих справ за однією фабулою. Ми пропонуємо ввести імператив, якщо один правоохоронний орган закрив справу за цією фабулою, інший - не може порушити таку саму кримінальну справу", – пояснив Петренко.

Також вводиться аудит діяльності правоохоронних органів щодо розслідування кримінальних злочинів.

В свою чергу міністр внутрішніх справ Арсен Аваков запропонував у вказаному законопроекті ввести норму про заборону правоохоронцям оприлюднювати матеріали обшуку.

"Треба заборонити правоохоронцям оприлюднення матеріалів з місця слідчих дій без дозволу слідчого за спеціальною жорсткою процедурою. За порушення цієї норми пропоную жорстку кримінальну відповідальність", – зазначив очільник МВС.

Бізнесомбудсмен, присутній на засіданні уряду в середу, зазначив що підтримує внесений законпроект.

Уряд планує протягом трьох днів допрацювати вказаний документ і подати його на розгляд парламенту.