У РФ вважають, що для відповіді на "кремлівський список" час не настав

Понеділок, 5 лютого 2018, 09:51

Росія не прагне відповісти симетрично на так звану "кремлівську доповідь" Міністерства фінансів Сполучених штатів Америки.

Про це сказав заступник міністра закордонних справ Російської Федерації Сергій Рябков в інтерв'ю газеті "Известия".

Він розцінює публікацію цього списку, який "супроводжується ще й закритими додатками", як чергову спробу чинити тиск на Кремль.

"Ми звернули увагу на сигнали високопоставлених представників вашингтонської адміністрації, що після появи цих списків можливе введення додаткових санкцій", – заявив Рябков.

Він звернув увагу, що, "з одного боку, американці декларують прагнення нормалізувати відносини, з іншого – продовжують посилювати тиск".

"Росія була і залишається прихильною нормальному, спокійному врегулювання проблем у конструктивному ключі, а далі – виведенню відносин з США на траєкторію стійкого зростання. Поки не вийшло", – сказав представник МЗС РФ.

На запитання про доречність відповіді на "кремлівський список" – якого-небудь "вашингтонського списку" – Рябков відповів:

"Ніякого сигналу, який щось додавав би в наше сприйняття американської санкційної політики як невиправданої, нелегітимної та контрпродуктивної, ми не бачимо і ставимося до цього списку спокійно. Але треба оцінити наслідки з точки зору його застосування".

"Ми говорили і продовжуємо говорити, що політичний сенс може бути лише один – це прагнення Вашингтона "натиснути" на Росію. Відтак, ми не женемося в цій ситуації за суворою дзеркальністю і на шкоду собі діяти не будемо", – заявив він.

"Відповідати будемо, коли і якщо наш президент, наше керівництво, оцінивши сукупність факторів, дійде висновку, що цей момент настав", – додав Рябков.

Він зазначив, що Росія раніше вже "відповідала американцям", у тому числі була "матеріальна реакція" на антиросійські кроки Вашингтона.

"І в нашому арсеналі подібного роду заходи залишаються. Але їх можливе застосування – предмет окремого політичного рішення. Воно якщо буде прийматися, то по всій сукупності обставин", – наголосив Рябков.

Як відомо, наприкінці січня Міністерство фінансів США опублікувало так звану "кремлівську доповідь", у якій перераховані імена наближених до президента РФ Володимира Путіна російських чиновників і бізнесменів, проти яких можуть бути введені санкції.

У списку 96 російських олігархів, чиї статки оцінюються на суму понад $1 млрд. Крім того, у списку 114 прізвищ високопосадовців, а також керівників державних компаній.

Шведський економіст Андерс Ослунд, який був одним із консультантів "кремлівського списку", заявив, що чиновник із адміністрації Дональда Трампа доручив замінити перелік, підготований експертами.