Головні новини дня – за 60 секунд

Понеділок, 16 липня 2018, 21:06

Зустріч Трампа з Путіним в Гельсінкі, Росія затримала вже 148 українських судів, Пашинського звинуватили в погрозах вбивством – новини, які обговорювали 16 липня.

Про Трампа та Путіна. Президент США Дональд Трамп після зустрічі з главою РФ Владіміром Путіним тет-а-тет заявив про "дуже добрий початок" двостороннього саміту. Хоча зустріч була запланована на 13:15, вона розпочалася майже на годину пізніше.

Також  Трамп привітав Путіна із проведенням "одного з найкращих" чемпіонатів світу з футболу та заявив, що чекає після саміту в Гельсінкі "надзвичайних" відносин з РФ. 

А Путін запевнив американського президента, що Росія збереже транзит російського газу через Україну після будівництва газопроводу "Північний потік – 2".

Ще Трамп не визнав незаконну анексію Криму.

До цього Путін і Трамп зустрічалися двічі і тільки на полях міжнародних заходів - в липні 2017 року на саміті "Великої двадцятки" в Гамбурзі і в листопаді того ж року на саміті АТЕС у в'єтнамському Данангу.

Про справу Януковича. Колишній начальник служби безпеки президента Віктора Януковича Костянтин Кобзар заявив, що в лютому 2014 року штурмувати маєток екс-президента їхало 10 одиниць броньованої техніки з військової частини "Десна".

Про українські судна. Спецслужби Росії затримали вже 148 суден, які прямували через Керченську протоку до портів Бердянська та Маріуполя, українська влада роздумує над заходами у відповідь.

Про Пашинського. Співробітниця комітету Верховної Ради з питань національної оборони та безпеки Тетяна Блистів поскаржилась на погрози вбивством від керівника комітету нардепа Сергія Пашинського.

Про міномет "Молот". Міністр оборони Степан Полторак доручив провести додаткову експертизу металу міномету М-15 "Молот".

Про цінні папери. Рада Національного банку рекомендує правлінню утримуватися від купівлі державних цінних паперів та підтримки бюджетних витрат.

Про отруєння Скрипалів. ГРУ РФ, співробітників якої звинувачують у втручанні в американські вибори 2016 року, може бути відповідальним за отруєння колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля і його доньки Юлії, пише The New York Times з посиланням на чиновників Великої Британії і США, поінформованих про хід розслідування.