Масове отруєння дітей на Донеччині: Денісова почала власне розслідування

Четвер, 19 липня 2018, 17:58

Кількість отруєних дітей і дорослих в оздоровчому таборі "Орлятко" на Донеччині сягнула 94 осіб.

Про це повідомляє Державна служба з безпечності харчів та захисту споживачів.

За її даними, станом на 10 годину 19 липня госпіталізовано 94 особи, із них 79 дітей та 15 дорослих.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що вестиме власне розслідування щодо невчасного реагування адміністрацією табору на спалах хвороби серед дітей. Про це йдеться у повідомленні на сайті омбудсмена.

"Лікар підозрювала, що в дітей якась серйозна інфекція, але свідомо зробила запис в журналі, що в діток прояви ОРЗ. Замість того, щоб терміново звертатися до Санепідеміологічної служби, вони з директором вирішили почекати до ранку", - розповіла Денісова.

За її словами, лікарі вважають, що причиною захворювання дітей може бути сальмонельоз або дизентерія.

"Жахливий стан харчоблоку, жахливі подушки й ковдри – як можна було класти на них дітей? В маленьких кімнатах – по 12 ліжечок. Таке ставлення до дітей шокує", - підкреслила омбудсмен.

Вона повідомила, що відвідала також табір "Яструбок", який має того ж самого власника, що й "Орлятко". На думку уповноваженої, ситуація в "Яструбку" краща, ніж в "Орлятко", але й тут спостерігається недбальство керівництва.

"Лікарем не зазначені дати відвідання дітьми медпункту, відсутні проби на продуктах харчування, харчоблок в неналежному стані. Крім того, в одному корпусі мешкають і дівчатка, і хлопчики. У них одна вбиральня на всіх. Дівчата й хлопці-вожаті також живуть в одній кімнаті", - зазначає Денісова.

Як повідомлялося, 16 липня після вечері 60 дітей з "Орлятка" стали почуватися погано, мали  підвищену температуру та нудоту. 33 з них госпіталізували.

Вранці 18 липня стало відомо, що у результаті отруєння госпіталізовані 84 людини.  

За фактом отруєння відкрито кримінальне провадження за статтею 325 "Порушення санітарних правил і норм".

Спочатку повідомлялося, що отруєння сталося у таборі "Яструбок". Однак, як уточнюють у Держпродспоживслужбі, діти отруїлися у таборі "Орлятко", який є філією табору "Яструбок".

За даними "Громадського", у цих таборів різні директори, персонал і розташовані вони за 8 км один від одного. Але їхні керівники є подружжям, Олег Шевченко – директор "Яструбка", його дружина Людмила Шевченко – директор "Орлятка".

Зазначається, що табір "Яструбок" продовжує роботу, тоді як в "Орлятку" всіх відправили додому і на 10 днів призупинили його роботу.

"Орлятко" розрахований на 150 місць. Поточна зміна була другою, розпочалася з 14 липня – на відпочинок заїхало 134 дитини, у т.ч. 35 дітей до 15 років.