В ОБСЄ помітили, як з РФ на Донбас серед ночі снували колони вантажівок 

Субота, 11 серпня 2018, 09:23

Безпілотник місії ОБСЄ зафіксував колони вантажівок, які посеред ночі в'їжджали в Україну з боку РФ і виїжджали з неї грунтовою дорогою у місці, де відсутні прикордонно-пропускні споруди.

Відповідно до звіту місії, несанкціонований рух транспорту було зафіксовано в ніч на 8 серпня.

"7 серпня о 22:15 БПЛА виявив колону з 8 шестиколісних вантажівок з критими брезентом вантажними відсіками (п'ять КамАЗ-4310, інші - невстановленої моделі), яка рухалася у східному напрямку дорогою поблизу н.п.Чістяково (62 км до схід від Донецька). Біля н.п.Маніч, приблизно в 3,5 км від кордону між Україною і РФ, колона повернула на схід на ґрунтову дорогу, що проходить через кордон", - повідомили спостерігачі місії.

Після цього БПЛА зафіксував другу колону в складі головної машини (позашляховика "УАЗ") і 6 шестиколісних вантажівок "КамАЗ" з критими брезентом вантажними відсіками, а також 1 вантажівки з кунгом.

"Колона рухалася в західному напрямку від кордону з РФ тією ж грунтовою дорогою. Дві колони проїхали одна повз іншу приблизно через 5 хвилин після того, як друга колона в'їхала в Україну", - повідомляється у звіті. 

За даними місії, о 23:25 БПЛА зафіксував, як перша колона виїхала з України тією ж дорогою. 

"Пізніше до другої колони приєдналися ще 2 вантажівки "КамАЗ", які також рухалися в напрямку від кордону з РФ. Кожна з колон окремо зупинялася приблизно на 3 хвилини поруч з позашляховиком, що стояв у полі поблизу вищезгаданої грунтової дороги (в 1,7 км від кордону), а потім знову зупинялися біля 2 вантажівок, які стояли на перетині грунтовою і брукованої доріг (в 3,5 км від місця, де колони перетнули кордон)", - повідомили в СММ ОБСЄ.

"В обох місцях, де вони зупинялися, було видно, як особи у припаркованих транспортних засобах (позашляховику в полі та у 2 вантажівках на перехресті), спілкувалися з водіями головних машин кожної з колон. За спостереженнями СММ, колона, яка прямувала в західному напрямку в Україну, продовжувала рух на захід і врешті зупинилася на південній околиці н.п.Кришталевий (кол. Красний Луч, 56 км на північний захід від Луганська) о 01:16 8 серпня", - зазначено у звіті.

За даними місії, 7 серпня в 2 км на схід від н.п.Черемшино (59 км на південний схід від Луганська) вперше було зафіксовано тимчасовий табір, на території якого стояли 6 броньованих розвідувально-дозорних машин (типу БРДМ) та 15 вантажівок військового типу (два типи "КамАЗ", чотири типи "Урал", два типу "КрАЗ", шість типу "ЗІЛ" і одна - невстановленої моделі; усі вантажівки були пофарбовані у відтінки зеленого).

"На одній з вантажівок були чорні номерні знаки з білими символами і префіксом "ДК" кирилицею. Транспортні засоби були припарковані близько один до одного, а з одного з них звисала маскувальна сітка. Приблизно в 1,6 км на схід від табору розташована дорога, яка не охороняється (перекрита металевим шлагбаумом), що проходить через кордон з РФ", - повідомили в ОБСЄ.

Як зазначив у своєму мікроблозі у Твіттері спецпредставник Держдепартаменту США по Україні Курт Волкер, Росія заблокувала роботу місії ОБСЄ зі спостереження за кордоном між Україною і РФ, а її бойовики регулярно перешкоджають візитам спостерігачів місії на кордон.

"Це ще один спосіб, яким Росія навмисно продовжує конфлікт і підтримує бойові дії на сході України, попри міжнародні зусилля з примирення сторін на Донбасі", - додав він.