Гройсман пояснив, як виплатити держборг: Треба позичити

Середа, 22 серпня 2018, 11:53

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що нові запозичення Україні необхідні для того, аби розплатитися з держборгом, який був нарощенний у попередні роки.

Про це він сказав під час засідання Кабінету міністрів у середу.

За його словами, з 2005 по 2013 рік "супер-професіонали побили рекорди" і збільшили держборг з 12,5 мільярдів доларів до 60 мільярдів доларів.

"Я вважаю, що ввівши в оману всіх людей, вони брали кошти за кордоном і всередині країни, платили по ним відсотки, і комусь там щось віддавали. Куди вони їх діли, гепнули ці гроші, я не знаю", - сказав очільник уряду.

Гройсман додав, що майже 50 додаткових мільярдів - це катастрофічна сума для України.

"Що таке 50 мільярдів додатково? Це трильйон мільярдів гривень. За ці гроші, що вони понабирали, країна може півтора роки жити абсолютно без сплати будь-яких податків. Куди вони їх діли?", - поставив риторичне запитання прем'єр.

Він зазначив, що тепер цей борг лягає на плечі кожного громадянина та на українську економіку і кошти, які могли б йти на медицину, освіту, пенсії чи армію, йдуть на обслуговування боргу.

Гройсман запевнив, що без цього Україні загрожує інфляція, неконтрольоване зростання цін, знецінення національної валюти, зупинка промислового виробництва і т.д.

"А нам кажуть, що ми маємо співпрацювати з кимось чи не маємо. Я хочу почути всіх причетних до цієї історії: нехай вони тільки почнуть говорити про те, що треба якось по-іншому діяти, я їм все-все розкажу! Публічно, відкрито, з фактами і документами", - заявив він.

Керівник Кабміну розповів, що на обслуговування боргу щороку витрачається 130 мільярдів.

"Тобто, для чого нам потрібне подальше запозичення? Для того, щоб повертати їх (борги - ред), але з іншого боку нам треба зростання економіки", - пояснив Гройсман.

Він додав, що за часів екс-прем'єра Арсенія Яценюка відбулась реструктуризація боргу з 60 до 55 млрд, але потім знову "довелось його трошки наростити, щоб обслуговувати".

"Але по відношенню до ВВП відсоток зменшується. Це говорить про те, що це має хорошу динаміку, щоб у середньостроковій і довгостроковій перспективі цей борг був абсолютно мінімізований", - сказав прем'єр.

При цьому він поскаржився, що в Україні небагато людей, які борються за благополуччя країни, але висловив надію, що в майбутньому це зміниться.

Раніше повідомлялося, що державний борг України на червень 2018 року становив 76,3 млрд доларів.

Читайте також: Дефолт на порозі? Що показав аналіз виконання держбюджету