У Туреччині почалася зустріч Варфоломія з Кирилом

П'ятниця, 31 серпня 2018, 12:38

У Стамбулі стартувала зустріч вселенського патріарха Варфоломія з предстоятелем Російської православної церкви патріархом Кирилом.

Про це свідчить відео на сторінці Константинопольської православної церкви у Facebook.

Як повідомляє "РИА Новости", зустріч проходить у резиденції Варфоломія в стамбульському кварталі Фанар.

У заході також беруть участь архієреї і члени Священного синоду Константинопольської церкви, оскільки зустріч предстоятелів фактично збігається з початком зборів єпископів Вселенського патріархату, які тривають, як правило, кілька днів.

За інформацією російського інформагентства "Інтерфакс", обидві сторони досі утримувалися від оприлюднення порядку денного зустрічі, кажучи лише про те, що обговорюватимуться "двосторонні питання, що представляють інтерес".

Однак численні спостерігачі очікують від нинішньої зустрічі обговорення питання про створення Єдиної помісної церкви України.

</ iframe>

Як повідомлялося, патріарх Сербської православної церкви Іриней застеріг Варфоломія від втручання в українські церковні питання. У своєму листі до Іриней переконує, що виключно РПЦ має канонічне і історичне право на церковну організацію в Україні.

На 1-3 вересня у Вселенської Патріархії вже запланований Синакс (Synaxis) – збори всіх єпископів цієї Церкви. Напередодні Синакса відбудеться чергове засідання Священного Синоду Патріархату.

На думку деяких релігійних аналітиків, на Синоді і Синаксі розглядатимуть і "українське питання", т.зв. питання Томосу – надання автокефалії Церкві в Україні.

Читайте також:

Що таке томос і чи потрібна для нього згода Російської церкви

Після Томосу

Патріарх Філарет: Якщо Томосу нам не дадуть, то це означає, що Москва перемогла Вселенського патріарха