Хіматака в Британії: MI6 використала агента РФ для викриття виконавців

Вівторок, 11 вересня 2018, 13:38

Російські військові агенти, які намагалися вбити екс-шпигуна Сергія Скрипаля та його доньку Юлію, були виявлені завдяки новоспеченому російському шпигуну, завербованому британською розвідкою MI6 у Римі.

Про це повідомляють джерела у розвідці, пише Express.

Названого Аполоном шпигуна РФ завербував агент MI6, який спочатку представлявся арт-дилером, через кілька тижнів після атаки в Солсбері, йдеться у матеріалі. 

Зазначається, що російський шпигун, який співпрацює з британцями, мав посаду у посольстві Росії в Римі, однак його реальна робота полягала в тому, щоб збирати секретну інформацію про НАТО.

Нещодавно відставний агент MI6 заявив, що Аполлона доставили до Британії на початку квітня і допитали.

Він надавав офіцерам секретної розвідки "широкий спектр рутинної та конфіденційної інформації" про масштабну шпигунську мережу в Москві.

Британська прокуратура минулого тижня заявила, що підозрювані співробітники ГРУ РФ Алєксандр Пєтров і Руслан Боширов наносили "Новічок" на дверну ручку будинку Скрипалів. Аполлон також назвав їхні справжні імена.

Хоча Пєтров та Боширов були ідентифіковані на ранніх стадіях розслідування, однак відповідні повідомлення з'явилися лише минулого тижня у зв'язку із секретністю розслідування та з тим, що Британія отримувала європейський ордер на арешт росіян.

"Ми знаємо, що вони були в Німеччині, Франції неодноразово і в Нідерландах. Пєтров раніше відвідував лише Велику Британію. Ідея полягала в тому, щоб побачити, чи не залишать вони Росію після Солсбері. Ми були готові", - розповіло джерело.

"Ми повідомили восьми країнам, але в цей час було прийнято рішення не поширювати червоні повідомлення по "Інтерполу", оскільки деякі країни публікують їх", - зазначив співрозмовник.

Нагадаємо, британський міністр безпеки Бен Воллес заявив, що президент РФ Владімір Путін несе кінцеву відповідальність за отруєння Сергія та Юлії Скрипаль у Солсбері.

У МЗС Росії заявили, що названі імена їм невідомі і заявили про "інформаційні маніпуляції" з боку Британії.

За даними ЗМІ, у справі про отруєння екс-шпигуна Сергія Скрипаля та його дочки Юлії у британському Солсбері фігурують шестеро підозрюваних росіян.

Європейська правда