Швейцарія вимагає, щоб РФ припинила шпигувати на її території

Неділя, 16 вересня 2018, 23:06

Швейцарія вимагає від Росії негайно припинити незаконну діяльність шпигунів на її території.

Про це у неділю заявили у Федеральному департаменті закордонних справ Швейцарії, пише Reuters.

"Департамент закордонних справ закликав Росію негайно припинити незаконну діяльність на швейцарській землі або проти швейцарських цілей", - йдеться у заяві.

Протягом 2018 року МЗС Швейцарії тричі викликало посла Росії у Берні, щоб висловити стурбованість з приводу "підозрілих дій, спрямованих проти організацій у Швейцарії, зокрема лабораторії, де вивчають хімічну зброю", зазначає ЗМІ.

Швейцарська розвідка заявила, що у кооперації з британськими та голландськими колегами "зірвала російський план", який, за повідомленнями газет, був спрямований на швейцарську лабораторію.

У п'ятницю видання Tages-Anzeiger повідомило, що у Нідерландах затримали двох російських шпигунів, які мали намір отримати дані з хімічної лабораторії у швейцарському Шпіці, яка розслідує хімічні атаки у Сирії та Британії, досліджує хімічну та біологічну зброю і вивчає нервові агенти, такі як "Новічок".

У повідомленні наголошується, що точна дата затримання шпигунів невідома, але це сталося у 2018 році.

Крім того у швейцарській прокуратурі заявили, що двоє російських шпигунів, заарештованих в Нідерландах, також підозрюються у спробі здійснення кібератаки на Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA).

Раніше німецькі ЗМІ повідомляли, що лабораторія у Шпіці, що брала участь, зокрема, в аналізі речовини, за допомогою якого у березні у Великобританії отруїли екс-подвійного агента Сергія Скрипаля та його доньку Юлію, стала мішенню російських хакерів.

Відомство з охорони конституції уточнило, що за атаками, ймовірно, стоять російські спецслужби.