ООН: За три місяці в Україні радикали 8 разів нападали на ЗМІ, адвокатів та нацменшини

Середа, 19 вересня 2018, 13:54

За три місяці в Україні групи праворадикалів 8 разів нападали на журналістів, адвокатів та представників національних меншин.

Про це на брифінгу 19 вересня розповіла голова моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер.

За її словами, у цьому звітному періоді у відомстві задокументували 45 порушень, пов’язаних з основоположними свободами, правом на недискримінацію та рівний правовий захист.

"Щонайменше 8 випадків були скоєні крайніми правими групами, часто безкарно", - сказала Фрейзер.

У доповіді щодо ситуації з правами людини в Україні з 16 травня по 15 серпня 2018 року повідомляється, що за звітній період задокументували 30 випадків порушення свободи вираження поглядів і свободи засобів масової інформації.

Зокрема, 5 червня в Харківській області, у селищі Есхар, був знайдений повішеним активіст антикорупційного і екологічного руху.

Також, за інформацією ООН, 21 червня члени крайньої правої групи вилили якусь рідину на журналістку, яка висвітлювала їхній протест у Києві, а пізніше у телевізійному інтерв’ю заявили, що це була сеча.

31 липня у Херсоні особи облили кислотою співробітницю керівного складу Херсонської міської ради Катерину Гандзюк.

В ООН повідомили, що занепокоєні не тільки характером нападів, а й заявами потерпілих про недбалість поліції і затягування розслідування.

У звіті йдеться, що станом на 15 серпня щонайменше один журналіст і один блогер "Радіо Свобода", залишалися під вартою на території бойовиків "ДНР", - Станіслав Асєєв (відомий як Васін) і Олег Галазюк.