Перший український військовий катер "Кентавр" перебазують до Одеси

Четвер, 20 вересня 2018, 10:34

Перший десантно-штурмовий катер проекту "Кентавр", побудований на київському суднобудівному заводі "Кузня на Рибальському" на замовлення Міністерства оборони України, перебазується із Києва до Одеси упродовж трьох-чотирьох тижнів.

Про це начальник Управління кораблебудування Командування Військово-морських сил капітан 1 рангу Василь Радчук повідомив "Радіо Свобода".

"Нині на катері – безпосередньо на воді – встановлюють основне і додаткове обладнання, зокрема, навігаційне, обчислювальні комплекси та системи, високоточні елементи тощо. Після цього розпочнуться швартовні і продовжаться заводські випробування", – сказав він.

"Роботу механізмів та систем перевірять під час ходу катера Київським морем", – повідомив Радчук.

Офіцер зауважив, що перебазовувати "Кентавр" із Києва до Одеси буде його екіпаж.

Командиром першого десантно-штурмового катера "Кентавр" призначений старший лейтенант Сергій Одинець. Під час анексії Криму в 2014 році він, тоді курсант Севастопольської академії ВМС, не зрадив військовій присязі і вийшов на материкову Україну.

Після прибуття до місця базування розпочнуться державні випробування "Кентавра", за результатом яких десантно-штурмовий катер має бути прийнятий до складу ВМС України.

14 вересня на київському суднобудівному заводі "Кузня на Рибальському" врочисто спустили на воду перший вітчизняний десантно-штурмовий катер проекту 58503 ("Кентавр").

Як зазначив командувач ВМС України адмірал Ігор Воронченко, зокрема "Кентавр" використовуватиме морська піхота для десантно-штурмових дій.

На ньому може розміститися 36 осіб, катер обладнано реактивною системою залпового вогню і бойовими модулями.

1 липня, у День Військово-морських сил України, після майже піврічних державних випробувань до складу флоту було включено малі броньовані артилерійські катери (МБАКи) – "Лубни", "Вишгород", "Кременчук", "Нікополь".

Таким чином, на сьогодні кількість МБАКів у складі вітчизняного флоту дорівнює шести.