Підрядник "Роскосмосу" з доступом до держтаємниці утік до США

П'ятниця, 21 вересня 2018, 09:30

Слідчий комітет Росії оголосив у міжнародний розшук власника будівельної компанії - підрядника об'єктів "Роскосмосу" ТОВ "Інженерні системи" Сергія Сластіхіна.

Басманний суд Москви 20 вересня заочно заарештував його за підозрою в шахрайстві в особливо великому розмірі (стаття 159 ч. 4 КК), повідомляє РБК.

"Встановлено, що обвинувачений переховується за межами Російської Федерації, в даний час перебуває в США", – заявив представник СКР на засіданні суду.

Співрозмовник РБК, знайомий із ходом розслідування, розповів, що Сластіхін фігурує в декількох кримінальних справах, пов'язаних із будівництвом "Роскосмосу", збитки за якими можуть скласти "сотні мільйонів рублів".

"Інженерні системи" перебувають у стані банкрутства. Сайт компанії доступний лише за допомогою сервісу web.archive. Серед іншого, там збереглася копія ліцензії ФСБ на допуск ТОВ "Інженерні системи" до роботи з відомостями, що містять державну таємницю, і ліцензії "Роскосмосу" для роботи в космічній галузі.

"Роботи з компаніями Сластіхіна були припинені близько 3 років тому. До цього він як підрядник брав участь в роботах по штаб-квартирі "Роскосмосу" на Бережковській набережній у Москві і будував адміністративні будівлі на Байконурі", – розповіло РБК близьке до держкорпорації джерело.

Згідно з ухвалою Арбітражного суду Москви від 23 липня 2018 року у справі про банкрутство ТОВ "Інженерні системи", Сластіхін притягнутий до субсидіарної відповідальності за зобов'язаннями своєї компанії на суму 908 млн руб.

Менеджмент компанії нібито не передав конкурсному керуючому бухгалтерську документацію, як того вимагає процедура, через що не вдалося виявити активи боржника, перевірити і оскаржити угоди.

Заочне звинувачення бізнесмену було пред'явлено ще 7 серпня. Вже наступного дня його оголосили у федеральний розшук, а 11 вересня – у міжнародний.

Адвокат звинуваченого Наіль Андроник заперечував проти заочного арешту Сластіхіна, заявляючи, що його провина не підтверджується матеріалами справи в достатній мірі.

Він додав, що не може зв'язатися зі Сластіхіним, щоб дізнатися його позицію у справі.